Egyfajta rakottas ez az ízekben gazdag görög fogás, csakhogy itt a fűszeres, zöldségekkel és tejszínnel párolt csirkehúst ropogós tésztarétegek ölelik körbe. Ünnepi alkalomra vagy nagyobb társaság esetén is ideális, és bár nem egy gyors fogás, a legtöbb időt a sütés veszi el.
Ha készítünk egy nagy adag húslevest, a benne főtt csirkét tökéletesen felhasználhatjuk ebben a húsos rétestortában. Elsőre nem is látszik, mennyi ízt, zöldséget, gombát rejt ez a finomság a hús mellett, ami tejszínnel és sajttal gazdagítva különösen szaftossá teszik a tölteléket.
A készen vásárolható réteslapoknak köszönhetően könnyedén és gyorsan összeállíthatjuk a tortát, a töltelék 20 perc alatt elkészül, a rétegezés után pedig már nincs vele dolgunk – csupán a sütőnek. A végeredmény pedig egy mennyei, ropogós-szaftos különleges fogás.
Görög csirkés rétestorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát, a répát és a kaliforniai paprikát apróra kockázzuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobb serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, a paprikát és a répát, és 4-5 perc alatt kevergetve megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, az oregánót és a szerecsendiót, átforgatjuk, majd a gombát is hozzáadva összeforgatjuk, és hagyjuk még néhány percet párolódni.
Közben a csirkehúst szálaira szedjük, a zöldségekhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a fehérborral, és 10 percet együtt pároljuk, majd a tejszínt is hozzáöntve még 2 percet főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a felütött tojásokat, a reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük, majd félretesszük.
Egy nagyobb pitetálat kikenünk olívaolajjal, a réteslapok felét belerétegezzük úgy, hogy minden lapot megcsepegtetünk egy kevés olívaolajjal. Beleöntjük a tölteléket, majd befedjük a maradék réteslapokkal, olívaolajjal megcsepegtetve a lapok között. A tetejét és a széleket is lenyomkodjuk, a tetejét lekenjük olívaolajjal, majd egy éles késsel szeletekre vágjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50 perc alatt szép aranybarnára és ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 15 percet hagyjuk hűlni, majd a sütés előtti szeletelés mentén felvágjuk, és tálaljuk a ropogós-fűszeres rétestortát.