Írd be, mit keresel:

Mediterrán lencseleves – mentes, kiadós és melengető

A mediterrán konyhákat elsősorban nem a leveseikről ismerjük, pedig a hűvösebb időszakokban mindenhol szívesen kanalaznak forró, gazdag leveseket. Ez a lencseleves a görögöknél és az olaszoknál is népszerű, nincs benne semmilyen sűrítés és rántás, mégis laktató, de nem nehéz, teljes értékű fogás.

Cookta - 2017.10.05.
Mediterrán lencseleves – mentes, kiadós és melengető

A lencse méltatlanul mellőzött alapanyag, leszámítva az újévi levest, főzeléket vagy salátát, hiszen nagyon egészséges, értékes fehérje- és rostforrás, szívvédő káliumban gazdag, emellett jótékonyan hat a csontokra, B-vitaminjainak köszönhetően pedig az idegrendszerre is. 

Ebben a melengető levesben a fehérjedús lencsét egy kis árpagyöngy egészíti ki, ezáltal teljes értékű és laktató egytálételként is megállja a helyét, az ízeket pedig a színes zöldségeknek – sárgarépa, zellerszár és paradicsom –, valamint a fűszereknek köszönheti. Diétába is beilleszthető egészséges fogás, aki nem vegán és szereti, egy kis fetát is morzsolhat bele, vagy reszelt parmezánnal megszórhatja tálaláskor.

Fontos!
A lencse könnyebben megpuhul, ha nem sózzuk, így csak a legvégén adjunk hozzá sót, borsot!

Mediterrán lencseleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 10 dkg árpagyöngy
  • 1 fej hagyma
  • 2 kisebb szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • csipetnyi csilipehely
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott teáskanál bazsalikom
  • 20 dkg hámozott paradicsom (konzerv vagy friss is lehet)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A lencsét és az árpagyöngyöt alaposan megmossuk: egy tálba tesszük, hideg vízzel felöntjük, jól átkeverjük, majd leszűrjük.

A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és 2 evőkanál forró olívaolajra dobjuk egy nagyobb lábasban. Közben meghámozzuk a répát, és a zellerszárral együtt felszeleteljük, a párolódó hagymához adjuk, és átkeverve 4-5 percig pároljuk. A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldségekhez adjuk a babérral, a csilipehelyel, a bazsalikommal és a római köménnyel, átforgatjuk, majd a lencsét, az árpagyöngyöt és a hámozott, felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük 2 liter vízzel (vagy zöldségalaplével), és lefedve közepes lángon kb. 40-45 percet főzzük.

A legvégén sózzuk és borsozzuk, majd tálalhatjuk is frissen magában, kenyérrel, pirítóssal vagy fűszeres zabkeksszel ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.