Írd be, mit keresel:

Spenótos rizs krémesen, ami nem rizottó

A mediterrán konyhákban sok hasonló fogást találunk, amit mindenki kicsit a saját ízlésére alakít, kedvenc alapanyagaival készít. Ami például az olaszoknak a spenótos rizottó, az a görögöknél a spanakorizo. És hogy miért ismertebb a rizottó? Az olasz konyhának valószínűleg jobb a pr-ja, de ez spenótos rizs hellén változatát egy pillanatig sem minősítheti...

Cookta - 2023.10.08.
Spenótos rizs krémesen, ami nem rizottó

A spanakorizo ugyanis egy istenien finom, krémes vega fogás, inkább vidéken népszerű. Gyors, egyszerű és egészséges, fagyasztott spenóttal is készülhet. A tetejére általában fetát morzsolnak, de tükörtojással tálalva, vagy a végén a tetejére tojást ütve, fedő alatt párolják készre.

A rizottótól annyiban tér el, hogy nem apránként öntik fel a forró alaplével, így nem kell mellette állni folyamatosan készítés közben, illetve egy kis citrom is kerül bele, valamint sok zöldfűszer, leggyakrabban kakukkfű és kapor, olykor menta is. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Spanakorizo – görög spenótos rizs

Hozzávalók:

  • 40 dkg fagyasztott spenót
  • 1 szál újhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 teáskanál szárított vagy 1 evőkanál friss kapor
  • 1 teáskanál szárított vagy 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 citrom leve és héja
  • 10 dkg feta sajt
  • só, bors

Elkészítés: A spenótot felolvasztjuk, lecsöpögtetjük. A hagymát, az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk.

Az olajat egy edénybe tesszük, felforrósítjuk, rádobjuk a hagymákat, és pár percig dinszteljük, majd a fokhagymát, a kakukkfüvet és a rizst is hozzáadjuk, átkeverjük, hozzáreszeltjük a citrom héját, és addig hevítjük, míg a rizsszemek kissé áttetszővé válnak. Meglocsoljuk a fehérborral, majd amikor elpárolgott, felöntjük a zöldségalaplével. Közepes tűzön 15-20 percig főzzük, 2-3 percenként megkeverve.

Hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, majd a vajat, a kaprot, az újhagymát és a citrom levét is hozzáadjuk, szép krémesre keverjük.

A spenótos rizst tányérokba szedjük, fetát morzsolunk a tetejére, ízlés szerint meghinthetjük aprított petrezselyemmel is. Citromot is kínálhatunk hozzá még…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.