Írd be, mit keresel:

Tepsis sült zöldségek színesen, fetával

A gyökérzöldségek sütve egészen más ízekkel és textúrával rendelkeznek, mint főve, különösen igaz ez a céklára és az édesburgonyára, mivel ezeknek a cukortartalma kissé karamellizálódik, és eszméletlenül finomak lesznek. Köretalternatívának vagy húsmentes főételnek is érdemes kísérletezni velük – különféle fűszerekkel, sajtokkal, mártogatósokkal.

Cookta - 2023.10.09.
Tepsis sült zöldségek színesen, fetával

Pikk-pakk összeállítható, pénztárcabarát, egészséges és finom – ezt tudják a tepsis zöldségek, amelyeket változatosan variálhatunk. Most krumpli, édesburgonya, cékla és újhagyma került a tepsibe, de nagyon finom a zeller, a sütőtök, a kelbimbó, de akár a karfiol és a brokkoli, illetve ezek bármilyen kombinációja, és persze mehet melléjük hagyma, fokhagyma is.

Önmagukban köretként egy hirtelen sült hús vagy hal mellé színes és finom köret, de egy kis sajttal megszórva, esetleg egy tojást ráütve vegetáriánus étrendben önálló fogásnak is tökéletes.

Sült gyökérzöldségek fetával

Hozzávalók:

  • 4-5 szem krumpli
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 1 közepes cékla
  • 3 szál újhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 10 dkg feta sajt
  • só, bors

Elkészítés: A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, az újhagymát megtisztítjuk, a krumplikat, ha vékony a héjuk, akkor csak alaposan megmossuk, de ízlés szerint meg is hámozhatjuk. Az összes zöldséget feldaraboljuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a római köménnyel, meglocsoljuk a balzsamecettel és az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 20 percig sütjük, majd rámorzsoljuk a fetát, és még 10 percre visszadugjuk a sütőbe.

Azon melegében tálaljuk, köretnek is ideális, tejföllel meglocsolva akár húsmentes önálló fogásnak is remek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.