Írd be, mit keresel:

Karamellás-banános pohárkrém – kényeztető desszert egyszerűen

Krémes tejkaramell és banán, selymes tejszínhab és piskóta egymásra rétegezve – ez az angolok egyik kedvenc tortája, a banoffee pie. Süteménynek elkészítve sem bonyolult, de poharas verzióban 10 perc alatt összeállítható, így bármikor elkészíthetjük ezt a kényeztető desszertet.

Cookta - 2023.10.10.
Karamellás-banános pohárkrém – kényeztető desszert egyszerűen

Bár a karamell és a banán is egyértelműen édes, mégis nagyon jól passzolnak egymáshoz, és ha a krémes textúrákat egy kis ropogós babapiskótával, keksszel, valamilyen olajos maggal kiegészítjük, akkor igazán csodás és izgalmas finomságot kapunk, ami nem más, mint a banoffee (banana + toffee, vagyis banán és karamell összevonásából származó) pitetorta poharas változata.

A selymes tejkaramella a banoffee esetén leggyakrabban karamellizált sűrített tejjel készül, amit az angolok már készen is megvásárolhatnak. Nálunk ilyen nem kapható, de a kibontatlan sűrített tejkonzervet forró vízbe téve és 2 órán át főzve, majd kihűtve magunk is elkészíthetjük. Ennél gyorsabb a mikrós változat, amihez sűrített tej sem kell, csupán cukor, tejszín és olvasztott vaj, készítése pedig az alábbi receptből kiderül.

Banoffee pohárkrém

Hozzávalók:

  • 2 marék omlós keksz
  • 2 banán
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • 1 marék mogyoró, dió vagy mandula
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 1/2 dl forró víz

A karamellhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 1/2 dl tejszín
  • csipet só

Elkészítés: A karamellhez az olvasztott vajat, a cukrot, a tejszínt és egy csipet sót alaposan összekeverünk egy mikrózható tálkában, majd frissen tartó fóliával lefedjük, és a mikróba tesszük, 800 watton 2 percig hőkezeljük. Óvatosan – konyharuhával – kivesszük, megszabadítjuk a fóliától – vigyázat, nagyon forró –, és kanállal átkeverjük, amíg selymes, krémes lesz.

A hideg tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük. A banánokat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Az instant kávét a forró vízzel elkeverjük.

A piskótákat poharakba vagy tálkákba tördeljük, meglocsoljuk a kávéval, majd a tejszínes karamellszósszal, elosztjuk rajtuk a banánt, meghintjük egy csipet fahéjjal és a durvára vágott mogyoróval, dióval vagy mandulával, majd a tetejükre halmozzuk a vaníliás tejszínt. Pár óra hűtés nem árt neki, de akár azonnal is tálalható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.