Írd be, mit keresel:

Karamell és tejszínkrém fehércsokival – creme brulée gazdagon

Selymes tejszínes krém, rajta roppanós karamell - ez a creme brulée, az elegáns, francia desszert, amit viszont sokkal könnyebb elkészíteni, mint elsőre gondolnánk. Most ráadásul fehércsokis változatban készült, de így is csak 5 alapanyag kell hozzá, viszont isteni!

Cookta - 2017.10.14.
Karamell és tejszínkrém fehércsokival – creme brulée gazdagon

A creme brulée – vagyis égetett krém – klasszikusan egy vaníliás-tojásos tejszínkrém, amit vízfürdőben sütnek elég hosszan, hogy pudingosra sűrűsödjön, majd kihűlés után a hűtőben dermed krémesre. A főtt változat jóval egyszerűbb és gyorsabb, ahogy az alábbiakban is készül, és a fehércsokinak köszönhetően tökéletesen működik. Cukor nem is kell bele, mert a csoki elég édes, de persze a tetejére a karamellhez elengedhetetlen.

Ha tehetjük, akkor a tálalás előtti karamellizáláshoz használjunk karamellizáló pisztolyt, mert így csak a cukor olvad meg, és azonnal meg is dermed, miközben maga a krém kellemesen hűvös marad, de ennek hiányában sütővel is lehet próbálkozni: ha kellően forró a sütő, a legmagasabb rácsra téve, grill fokozaton is sikerülhet a karamell, de ekkor azért érdemes még visszahűteni a desszertet.

Fehércsokis creme brulée

Hozzávalók:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 6 tojássárga
  • 4 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 8 dkg cukor

Elkészítés: A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, félretesszük. A csokoládét összetördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojássárgákat, és alaposan összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a meleg tejszínt is hozzákeverjük. Visszaöntjük a tejszínes lábasba, és folyamatos keverés mellett, takarékon addig főzzük, amíg annyira besűrűsödik, hogy bevonatot képez a kanálon. Fontos, hogy folyamatosan keverjük és nagyaon alacsony hőmérsékleten dolgozzunk, nehogy összeugorjon benne a tojás.

A tűzről levéve 6-8 kis tálkába vagy szufléformába elosztjuk a krémet, hűlni hagyjuk, majd a hűtőben pihentetjük legalább 4 órát, hogy elérje a megfelelő pudingos, remegős állagot.

Közvetlenül tálalás előtt kivesszük a hűtőből, megszórjuk a tetejüket a cukorral, és vagy konyhai karamellizáló pisztollyan megolvasztjuk rajta a cukrot, vagy ha ilyenünk nincs, akkor nagyon forró, grill fokozatra állított sütőbe tesszük úgy, hogy a rácsot a legfelső lehetőségre állítjuk, 3-4 perc alatt karamellizáljuk.

Azonnal tálaljuk, ízlés szerint friss gyümölccsel díszíthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.