Írd be, mit keresel:

Filléres fogás: zöldséges sárgaborsóleves pirított baconnel

A sárgaborsóról első hallásra sokaknak a menzán készült leves vagy éppen főzelék jut az eszébe, és rögtön rá is mondja, hogy én ezt nem szeretem. Én viszont nagyon is szeretem, na persze nem a menzás változatát, és mivel nagyon szeretem, így gyorsan készítettem is egy finom levest. 

Cookta - 2023.10.18.
Filléres fogás: zöldséges sárgaborsóleves pirított baconnel

Fillérekbe kerül, egészséges, bármilyen ízvilágra hangolhatjuk. Tápláló, de nem nehéz hüvelyes, a sárgaborsó önmagát besűríti, így nem kell hozzá se rántás, se habarás. Őszi-téli tartalmas leveshez a legjobb alapanyag a sárgaborsó, legalábbis szerintem.

Forrás: Kard Éva

A sárgaborsó mellett került még a levesbe többféle zöldség, újhagyma és krumpli is. Így aztán egy igazán laktató levest tudtam feltálalni, melyet ropogósra sült baconnel bőségesen megszórtam, majd ebédnél jóízűen kanalazgattuk.

Forrás: Kard Éva

Zöldséges sárgaborsóleves császárszalonnával

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2-3 db krumpli
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 10 dkg császárszalonna
  • 1 teáskanál zsír
  • 1,5-2 l víz

Elkészítés: A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra, adjuk hozzá a zsírt, tegyük egy lábasba, és süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból a szalonnát, és tegyük félre a tálalásig.

Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, majd a visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket, majd félig lefedve az edényt pároljuk pár percig. Adjuk hozzá az alaposan megmosott és lecsepegtetett sárgaborsót, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, míg a sárgaborsó félig megpuhul. A sárgaborsót érdemes több vízben átmosni, akkor nem fog habosodni főzés közben!

Ekkor adjuk hozzá a felkockázott krumplit, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük készre a levest.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a pirosra sült császárszalonnával, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.