Írd be, mit keresel:

Citromkrémes pitetorta – isteni francia desszert egyszerűen

Nagy kedvencünk a krémes, omlós, egyszerre savanykás és édes, nagyon friss citromos pitetorta. Nálunk nincs nagy hagyománya, pedig nagyon finom, vajas, tejszínes, könnyű, francia eredetű sütemény. Ráadásul sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk!

Cookta - 2023.10.22.
Citromkrémes pitetorta – isteni francia desszert egyszerűen

A tarte au citron – vagyis a citromos pitetorta – cukrászdákban leginkább egyszemélyes kis tortácskákként, otthon nagy, családi változatban készülnek. Az omlós pitetésztába tejszínes-tojásos krém kerül, amit cukor és citromhéja, leve ízesít. Isteni finom, nagyon frissítő, nyáridéző, a tészta roppan, benne a krém csupa selymesség.

Citrommal és lime-mal is készíthető, ha ez van otthon, valószínűleg minden más is megtalálható a hűtőben vagy a kamrapolcon. Semmi bonyodalom, csupa háziasság, a végeredmény mégis különlegesen finom. Ünnepi alkalmakkor tálalhatjuk pár szem friss gyümölccsel – málnával, áfonyával -, esetleg egy gombóc fagyival, de önmagában is tökéletes napsárga, nyáridéző desszert.

Citromkrémes pitetorta

Hozzávalók egy 23 centis formához:
A tésztához:

  • 12,5 dkg lágy vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 nagy tojás
  • 25 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 2+1 citrom
  • 17 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A tésztához a puha vajat és a cukrot összekeverjük, majd a tojást is hozzáadjuk, elkeverjük, végül a lisztet is hozzáadjuk, sima tésztává összedolgozzuk – nem kell gyúrni! Gombóccá formázzuk a lágy tésztát, összelapítjuk, és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Közben a pihentetett tésztát két sütőpapír vagy fólia között kinyújtjuk, majd egy pitetálba átemeljük, a túllógó tésztát levágjuk, a peremet villával lenyomkodjuk, a tésztát villával megböködjük. Sütőpapírból egy akkora kört vágunk, amekkora a pitetál, a tésztára helyezzük, majd csicseriborsót vagy lencsét, babot, teszünk bele, és 12-15 perc alatt vakon elősütjük.

A töltelékhez 2 citrom héját lereszeljük, 3 citrom levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat és a tejszínt, alaposan összekeverjük.

Az elősütött pitetésztáról eltávolítjuk a vaktölteléket és a sütőpapírt, beleöntjük a citromos krémet.

180 fokos sütő középső rácsára tesszük. 30-35 perc alatt rezgősre, de már majdnem szilárdra sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni a krémet, majd ízlés szerint porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.