A korma egyfajta curry, különösen szaftos, mivel tejszínnel, joghurttal vagy kókusztejjel készül, esetleg ezek kombinációjával, és tartalmaz valamilyen csonthéjast - mandulát vagy kesudiót - is. Ha csirkemellet használunk, akkor nagyon gyorsan elkészül ez az illatos indiai.
A korma meglepő módon a britek kedvence, az indiai gyarmatokon az autentikus és ugyancsak csípős helyi fűszereket és ételeket ugyanis kissé megszelídíti a kormába kerülő tejtermék vagy kókusztej, de ízgazdagságából semmit nem von le, ráadásul még selymesebbé, szószosabbá teszi a ragut. Korma készülhet zöldségekből és húsfélékből, akár a kettő kombinációjából is, és hagyományosan rizzsel és lapos indiai kenyérfélékkel fogyasztják.
Az alábbi receptben csirkemell a főszereplő, így nagyon gyorsan elkészül: a hús elősütése után csak annyi ideig kell főzni, amíg a szósz krémesre besűrűsödik, és ez épp elég idő ahhoz, hogy a piphús átsüljön, de finom szaftos, omlós maradjon. A szósz különlegessége, hogy citrust és egy kis mézet is tartalmaz, ezek pedig a fűszerekkel párosítva elképesztően jól harmonizálnak.
Csirke korma
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet kockákra vágjuk, egy tálba tesszük. A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk. A hagymát felaprítjuk, a húshoz adjuk, a fokhagymát, a gyömbért és a citrom héját hozzáreszeljük, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a curryt, és alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, beleöntjük a fűszeres csirkét, és időnként átkeverve a húsdarabokat megforgatva pár perc alatt minden oldalukon kicsit elősütjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáöntjük a tejszínt és a kókuszkrémet, összeforgatjuk, és forrástól közepes hőfokon 10 percet főzzük, amíg a szósz egy kicsit besűrűsödik és a húsok átsülnek. A tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a mandulát, alaposan összeforgatjuk.
A fűszeres kormát basmati vagy jázmin rizzsel tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk aprított korianderrel, petrezselyemmel, pirított mandulával.