Írd be, mit keresel:

Mediterrán melengető őszi napokra: padlizsánkrémleves citromosan

Lassan vége a padlizsánszezonnak, és bár manapság már egész évben kapható, érdemes kihasználni a hazai termés végét, és egy nagyobb adaggal sütni: egyik részéből a megunhatatlan padlizsánkrém valamely verziója készíthető, a többiből pedig ez a selymes, citromos leves!

Cookta - 2017.10.22.
Mediterrán melengető őszi napokra: padlizsánkrémleves citromosan

Aki szereti a padlizsánt, az nem fog csalódni ebben a krémlevesben. Nagyon egyszerű, tartalmas, mégis könnyű, kicsit füstös, telt ízű, a padlizsán sütését leszámítva 15 perc alatt megvan. A fűszerezése – ahogy a padlizsánkrémé is – ízlésre szabható, variálható, most egy kis citrom, fokhagyma és kakukkfű került bele, a selymesítéshez pedig tejszín, így egy mediterrán hangulatú, nagyon aromás leves kerekedett.

Tálalhatjuk önmagában is, de egy kis fetával megszórva még finomabb, de nagyon jól passzol hozzá például a zöldfűszeres-vajas pirított kenyérkocka, de akár pirított bacon vagy dió is nagyon jó kiegészítője lehet.

Citromos padlizsánkrémleves

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1,2 liter zöldségalaplé
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • feta sajt és pirítós a tálaláshoz

Elkészítés: A padlizsánokat félbevágjuk, egy hegyes késsel a húsukat szinte a bőrig bekockázzuk, majd a vágott felükkel lefele sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és 180 fokos sütőben 30–35 perc alatt megsütjük. Ezzel a módszerrel gyorsabban sül, és kicsit füstösebb lesz, mintha egészben sütnénk, és felrobbanni sem fog. Ha megsült, egy kanállal kikaparjuk a húst a héjból.

Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsompürét és a padlizsánt, átkeverjük, majd felöntjük a zöldséglevessel (vagy vízzel, és leveskockát adunk hozzá). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és takarékon 10 percet főzzük.

A keményítőt először egy kis tejszínnek simára keverjük, majd a többi tejszínt is hozzáadjuk. A levesből egy merőkanálnyit is hozzákeverünk, majd visszaöntjük a levesbe, botmixerrel selymesítjük. A tűzre visszatéve még 3-4 percig takarékon főzzük, hogy selymesebb legyen az állaga, majd a tűzről levéve fél citrom levét belefacsarjuk.

Tányérokba merjük, fetát morzsolunk bele, adhatunk hozzá még kevés tejszínt, ízlés szerint borsot őrölünk a tetejére, és pirítóssal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.