Az édesszájú portugálok imádják a különféle piskótákat és minden olyan desszertet, amihez sok tojás kell. Nem csoda, hiszen a tojás jól felverve istenien könnyed piskótát eredményez, krémbe téve pedig ellenállhatatlanul selymessé teszi azt. A legnagyobb klasszikusuk, a pastel de nata, vagyis a tojáskrémes kosárka után a mézzel, naranccsal és olívaolajjal készülő piskótájukat is nagyon érdemes kipróbálni!
Könnyű, illatos, fűszeres, mézes és narancsos, pedig csak egy "egyszerű" piskóta a bolo podre, a portugálok híres piskótája, de a fűszerek, az olívaolaj és a citrus csodát tesz az általunk is jól ismert süteménnyel. A mediterrán országokban nem ritka, hogy a vajat olívaolajra cserélik, ettől lesz ruganyos, puha, szaftos, hosszan friss a tészta, a narancs és a fűszerek pedig elképesztó illatokat és aromákat adnak a süteménynek.
Ha igazán jót akarunk, akkor világos és illatos akácmézet használjunk hozzá, a méz és a narancs nem mellesleg csodaszép színt is ad a sütinek, ami reggelire, uzsonnára, kávé vagy egy melengető tea mellé is tökéletes.
Bolo podre – narancsos-mézes portugál piskóta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot, habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat, a mézet. Hozzáreszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, simára keverjük. A lisztet az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint a sütőporral összekeverjük, és a narancsos-mézes keverékhez szitáljuk, ezzel is homogén masszává keverjük elektromos robotgéppel.
Ezután 3-4 evőkanál fehérjehabbal fellazítjuk a tésztamasszát, majd 2-3 részletben beleforgatjuk a habot a tésztába.
Kivajazott és lisztezett kapcsos tortaformába vagy kuglófformába öntjük, elsimítjuk, és 200 fokos sütőben, légkeverés mellett tortaformában kb. 30, kuglófformában 25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 10 percet hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.