Írd be, mit keresel:

Piskóta portugál módra, fűszeresen, mézzel és naranccsal

Az édesszájú portugálok imádják a különféle piskótákat és minden olyan desszertet, amihez sok tojás kell. Nem csoda, hiszen a tojás jól felverve istenien könnyed piskótát eredményez, krémbe téve pedig ellenállhatatlanul selymessé teszi azt. A legnagyobb klasszikusuk, a pastel de nata, vagyis a tojáskrémes kosárka után a mézzel, naranccsal és olívaolajjal készülő piskótájukat is nagyon érdemes kipróbálni!

Cookta - 2017.10.22.
Piskóta portugál módra, fűszeresen, mézzel és naranccsal

Könnyű, illatos, fűszeres, mézes és narancsos, pedig csak egy "egyszerű" piskóta a bolo podre, a portugálok híres piskótája, de a fűszerek, az olívaolaj és a citrus csodát tesz az általunk is jól ismert süteménnyel. A mediterrán országokban nem ritka, hogy a vajat olívaolajra cserélik, ettől lesz ruganyos, puha, szaftos, hosszan friss a tészta, a narancs és a fűszerek pedig elképesztó illatokat és aromákat adnak a süteménynek.

Ha igazán jót akarunk, akkor világos és illatos akácmézet használjunk hozzá, a méz és a narancs nem mellesleg csodaszép színt is ad a sütinek, ami reggelire, uzsonnára, kávé vagy egy melengető tea mellé is tökéletes.

Bolo podre – narancsos-mézes portugál piskóta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg akácméz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot, habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat, a mézet. Hozzáreszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét, simára keverjük. A lisztet az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint a sütőporral összekeverjük, és a narancsos-mézes keverékhez szitáljuk, ezzel is homogén masszává keverjük elektromos robotgéppel.

Ezután 3-4 evőkanál fehérjehabbal fellazítjuk a tésztamasszát, majd 2-3 részletben beleforgatjuk a habot a tésztába.

Kivajazott és lisztezett kapcsos tortaformába vagy kuglófformába öntjük, elsimítjuk, és 200 fokos sütőben, légkeverés mellett tortaformában kb. 30, kuglófformában 25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve 10 percet hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.