A kelt tészta mindenhol kedvenc, a grúzok csónakká formált töltött kenyérféléje, a hachapuri pedig fogalommá vált. A puha tésztafészekben sült zöldséges és húsos raguk új pizzaélményeket tartogatnak!
A Dining City étteremkóstolós héten több helyen is jártunk, többek között a Hachapuri grúz étteremben, ahol fantasztikus ízeket kóstoltunk, húsosat és vegát, de még az italok közül is olyan különlegességeket, mint a tárkonyszörpöt vagy a gránátalmás italt. Érdemes ellátogatni hozzájuk, elég meggyőző kóstolótálaik is vannak, amin sokféle ízelítő található, így könnyedén lehet barátkozni a grúz konyha nagyon színes és izgalmas fogásaival.
Amit viszont semmiképpen nem érdemes kihagyni, az a speciális töltött kenyerük, a hachapuri vagy khachapuri, aminek a tésztája joghurttal gazdagított, ettől nagyon puha és könnyű, létezik padlizsános, babos, húsos, spenótos, tojásos és sajtos változatban is. Otthon is könnyen elkészíthető, akár úgy is, hogy a gyerekeknek klasszikus pizzát sütünk a tészta feléből, a maradékból pedig felnőtteknek készítjük a grúz változatot.
Mi most spenótos töltelékkel készítettük, amiben a grúzok kedvence, a dió is megtalálható, valamint friss és őrölt koriander is ízesíti a nagyon izgalmas spenótos tölteléket.
Spenótos hachapuri
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A lisztet tálba tesszük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a szoba-hőmérsékletű joghurtot, sózzuk, és elkezdjük összedolgozni elektromos robotgép dagasztófejes betétjével, és annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy ruganyos tésztát kapjuk. Gombóccá formázzuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A spenótot, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a spenótot, a fokhagymát és az őrölt koriandermagot is, megsózzuk, és kevergetve addig pároljuk, amíg a spenót összeesik és a kiengedett leve elpárolog.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk, 6-8 részre osztjuk, ovális lapokká nyújtjuk. A kissé kihűlt spenóthoz adjuk a darált diót és a reszelt sajtot, borsot őrölünk rá, hozzáadjuk a finomra vágott koriandert, összeforgatjuk, és elosztjuk a tésztalapok közepén, a szélén helyet hagyva, majd a hosszanti széleket felhajtjuk, a végeket pedig kissé összecsípjük, így kapjuk meg a jellegzetes csónak alakot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 20 percet pihentetjük, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.