Írd be, mit keresel:

3 érv és 3 ellenérv a zöld tea kapcsán

A hűvösebb, nyirkosabb időben gyakrabban nyúlunk a teáskancsó után, és jól is tesszük, mert a tea nemcsak átmelegít és hidratál, de rengeteg jótékony tulajdonsága is van, különösen a mostanság szerencsére divatossá vált zöld teának. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem ajánlott a fogyasztása. Jöjjenek az érvek és ellenérvek!

Cookta - 2023.11.03.
3 érv és 3 ellenérv a zöld tea kapcsán

Miért igyunk zöld teát?

1. Kutatások igazolják, hogy napi 1 bögre zöld tea rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást, így könnyíti a szív munkáját.

2. A zöld tea magas antioxidánsszintje a bőrre is kimondottan jótékonyan hat, fiatalítja, kisimítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztjuk. Kívülről is használhatjuk problémás bőrre, zöld teával átitatott vattapamaccsal érdemes áttörölni a pattanásos, zsírosabb arcbőrt, de kimondottan jótékony akkor is, ha duzzadt vagy karikás szemre tesszük 10 percre.

3. Ma már bizonyított tény, hogy a zöld tea egyik legáldásosabb hatása, hogy zsírbontó, vagyis segít a fogyásban diétázás esetén, mégpedig az úgynevezett epigallokatekin-gallát tartalmának köszönhetően, ami egyfajta antioxidáns, emellett pedig kordában tartja a vércukorszint ingadozását is, így fogyasztása II. cukorbetegségben érintetteknek is jótékony, illetve megelőzhető vele ez a betegség.

Kik és miért ne igyanak zöld teát?

1. Mivel a zöld teában koffein is található, ami sokaknak és sokszor kimondottan jótékony, várandós vagy szoptatós kismamáknak ellenjavallott a fogyasztása, sőt olyanoknak is, akik érzékenyek a koffein élénkítő hatására.

2. A zöld tea nagyobb mennyiségben vashiányt okozhat, a benne lévő tannin ugyanis gátolja a vas és a folsav felszívódását, így vérszegénységgel küzdők inkább kerüljék rendszeres fogyasztását.

3. A zöld tea kerülendő lefekvés előtt, mert koffeintartalma inkább felpörget és nem ellazít. Napindítónak vagy délután tökéletes, de pihenés előtt inkább válasszunk valamilyen nyugtató hatású herbateát, például kamillát vagy citromfüvet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.