Írd be, mit keresel:

Fűszeres birslikőr – komoly ital nagyon egyszerűen

A birsalmapálinka az elmúlt évek nagy felfedezése, a különösen aromás párlat az ínyencek kedvence lett. Mondjuk pálinkát főzni otthon ugye nem annyira egyszerű, de birsalmalikőrt készíteni viszont igen. És hogy milyen isteni!

Cookta - 2017.11.04.
Fűszeres birslikőr – komoly ital nagyon egyszerűen

A lassan közelgő karácsonyra egy kicsit érdemes ráhangolódni, és gyűjtögetni az ötleteket, milyen különlegességgel lepjük meg a hozzánk érkező vendégeket, vagy éppen milyen ajándékokat adjunk szeretteinknek. Aki szeret saját készítésű meglepetéseket készülni, annak ideális lehet a birslikőr. Nagyon egyszerű, bár kissé időigényes, viszont elképesztően illatos és aromás édes ital születik birs, cukor, vodka és fűszerek kombinációjából.

A megtisztított birsalmát elég vékony szeletekre vágni, így a gyümölcshúsból a szemcsék nem kerülnek bele az italba, szép világos és áttetsző marad. Az érlelés után leszűrt gyümölcsöt ne dobjuk el, kevés vízzel megpárolhatjuk, így elfő belőle az alkohol, egy kis tejszínnel összeforralva, összemixelve, picit sózva nagyon finom mártást kapunk például sült hús mellé…

Fűszeres birslikőr

Hozzávalók:

  • 3 birsalma
  • 7 dl vodka
  • 1,5 dl cukor
  • 1 rúd vanília
  • 5 szem szegfűszeg
  • 3 szem kardamom

Elkészítés: A birsalmákról a szőröket egy ruhával, szivaccsal vagy kefével ledörzsöljük, majd a gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy jól záródó befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket – a vaníliánál elég a már felhasznált, belső velő nélküli hüvely is, az értékes velőt nyugodtan elhasználhatjuk más desszertbe, így is elég aroma kiázik majd belőle. Felöntjük a vodkával, lezárjuk, majd erősen összerázzuk.

Sötét, hűvösebb helyen érleljük 15 napig, minden nap összerázzuk, majd finom szűrőn átszűrjük, üvegekbe töltjük.

Fogyasztáskor egy kis citromlevet facsarhatunk hozzá, de pezsgővel vagy fehérborral felöntve kirnek is remek koccintanivaló!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.