Írd be, mit keresel:

Győztes magyar sajtok – ez a 3 legelismertebb hazai sajt

Idén első – de biztosan nem utolsó alkalommal rendezték meg a legnagyobb hazai sajtünnepet, az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját. A francia sajtlovagokból álló zsűri kiválasztotta a három legjobb hazai sajtot, amelyek részt vesznek majd a Párizsban megrendezendő Mondial de Fromage-on, a világ legelismertebb sajtversenyén.

Cookta - 2017.11.04.
Győztes magyar sajtok – ez a 3 legelismertebb hazai sajt

Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult hazánk legnagyobb sajtünnepe, az I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztivál. Az esemény komoly mérföldkőnek számít, ugyanis a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt, melynek segítségével a magyar sajtok egyre jelentősebb szerepet kaphatnak a nemzetközi színtéren is. Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét, a Baracskai félkemény sajtot, mely az aranyéremmel belépőt kapott a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a magyarok már otthagyták névjegyüket: a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.

Forrás:
Juhász Tibor

Az I. Nemzetek Sajtfesztiváljának szervezői évekkel ezelőtt azt a célt tűzték zászlajukra, hogy formálják a fogyasztók ízlését, és minél több sajtkülönlegességet felvonultatva mutatják meg az érdeklődőknek, hogy megannyi míves sajt létezik. „Nagy örömünkre a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, a sajtok azonban a gasztroforradalomban ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnénk változtatni. Megmutatjuk a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, hogy alakuljon, finomodjon az ízlésük, ezzel párhuzamosan pedig erősítjük és kiemeljük a magyar termékeket. Ezért rendezzük meg évek óta a Nemzetek Sajtversenyét, idén pedig első alkalommal a Nemzetek Sajtfesztiválját. A rendezvény minden várakozást felülmúlt. A hatalmas érdeklődés azt bizonyítja számunkra, hogy van igény a minőségi sajtokra, a kifinomult sajtfogyasztásra, éppen ezért haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a kulturált, minőségi sajtfogyasztás misszióját.” – mondta Gábossy Ádám, a sajtfesztivált szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője, a Sajtmesterek Nemzetközi Céhe Magyar Páholyának vezetője.

Forrás:
Juhász Tibor

A fesztivál legizgalmasabb momentuma a Magyar Sajtok Versenyének eredményhirdetése volt. A francia sajtlovagokból álló zsűri nehéz mérlegelés után választotta ki az arany-, az ezüst- és a bronzérmes sajtokat:

1. helyezett: Csíz sajtműhely – Baracskai félkemény sajt

A 4 hónapos érlelésű, 10 kg-os aranysárga guriga egy kis sajtmanufaktúrában készül Baracskán, a Velencei-tótól néhány kilométerre. A Váli-völgyben legelő magyartarka tehenek zsíros tejéből előállított 4 hónapos érlelésű félkemény sajt. Az eredeti gouda formában elkészített sajtkorong színében a napfény, ízében a gazdag legelők aromáját adja vissza. A kóstolás során a hajlékony, rugalmas sajttészta lágyan olvad, íze kellemesen édeskés, néha karamellára emlékeztető.

Forrás:
Juhász Tibor

2. helyezett + közönségdíj: Tekeresvölgyi manufaktúra – Matuzsálem-14    

Saját, szabadtartású magyar tarka tehén teljes tejéből készített, hosszú érlelésű, félkemény sajt. A Matuzsálem típusú sajtokat a manufaktúra legalább 12 hónapig érleli pincében, gondosan kialakított körülmények között. Az érlelési idő során kialakuló természetes nemespenész réteg fedi a sajt kérgét. Svájci tanulmányok során elsajátított receptúrákat, technológiákat saját tapasztalataikkal ötvözve alkotta meg a családi manufaktúra ezt az érlelt sajtját.

Forrás:
Juhász Tibor

3. helyezett: Bükki Sajtmanufaktúra – Faszenes tehénsajt

Lágy sajtkülönlegesség, melyet zsíros magyar tarka tejéből készít a manufaktúra, jellemzője e sajtnak a nemespenészes kéreg, mely egyedi ízvilágot képvisel. Elsősorban sajttálakhoz ajánlják, friss ropogós kenyérrel és kései szüretelésű borokkal alkot igazi ízharmóniát, amire egy cseppnyi mézet is tehetünk.

Forrás:
Juhász Tibor

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.