Írd be, mit keresel:

Hangulatjavító dzsem: friss narancslekvár fűszeresen, egyszerűen

Hűvös és szürke napokon a legjobb hangulatjavító a fűszeres narancsdzsem, édes-kesernyés izgalmas íze és meleg, napsugarakat idéző színe nemcsak a reggeli pirítósra kenve tökéletes, de nagyon jól passzol akár sósabb sajtokhoz, sonkákhoz is, de akár palacsintába téve, csokiöntettel is zseniális.

Cookta - 2023.11.05.
Hangulatjavító dzsem: friss narancslekvár fűszeresen, egyszerűen

A narancslekvárról az a hír járja, hogy pepecselős a készítése, hosszan kell áztatni, főzni, pihentetni… Tény, hogy rengeteg főzési metódus létezik – héjjal, héj nélkül, filézve, többször főzve -, de a jó hír, hogy igenis van gyors változat is. A narancslekvár esetén kulcsfontosságú, hogy a gyümölcs keserűségét megszelídítsük, a savanykás, édes és kesernyés ízeket összhangba hozzuk.

A hámozás, filézés, áztatás helyett bevethetjük a forrázós trükköt: a vékonyan felszeletelt narancs– és citromgerezdeket a csak héjból álló végeket megszabadítjuk, majd leforrázzunk, felforraljuk és leszűrjük, az első keserű vizet eldobjuk, és annyit csalunk, hogy víz és narancslé keverékével öntjük fel, így igazán aromás és éppen csak kellemesen kesernyés isteni lekvárt kapunk. A cukor mennyisége elsőre soknak tűnhet, de ez sűríti be, teszi kellemesen szirupossá az intenzív ízű dzsemünket.

Gyömbéres-kardamomos narancslekvár

Hozzávalók:

  • 4 narancs
  • 1 citrom
  • 2,5 dl narancslé
  • 70 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 3 egész kardamom
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítés: A gyümölcsöket meleg vízben nagyon alaposan megmossuk, majd leszárítjuk. Hosszában négybe vágjuk, a végeket levágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd héjastul vékonyan felszeleteljük. Felöntjük 1 liter zubogó forró vízzel, tűzre tesszük, felforraljuk, majd 2-3 perc múlva leszűrjük, így a keserűségtől megszabadítjuk a citrusokat.

A gyümölcsöt felöntjük a narancslével és a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a kardamomot és a négybe vágott gyömbért, és visszatesszük a tűzre. Felforraljuk, és addig kevergetjük, míg a cukor felolvad, majd takarékra vesszük, és 30 perc alatt sűrűsödésig főzzük.

A fűszereket kidobjuk belőle, a dzsemet üvegekbe tesszük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőben tároljuk, ha nagyobb adagot készítünk, akkor a befőttesüvegek lezárása után fejreállítjuk, és így hagyjuk kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.