Írd be, mit keresel:

Langyos bulgursaláta fetával és a nyár ízeivel

Könnyű, de tartalmas és laktató, mediterrán hangulatú fogás a fetás bulgursaláta, önmagában is megállja a helyét könnyű ebédnek vagy vacsorának, de köretként is kísérhet egy szelet grillezett vagy sült csirkemellfilét, sült húst. 

Cookta - 2023.11.08.
Langyos bulgursaláta fetával és a nyár ízeivel

A bulgur szuper alapanyag, gyorsabban elkészül, mint a rizs, ha a kisebb szeműt választjuk, akkor kimondottan gyors és egyszerű az elkészítése, hiszen ezt csak forrázni kell, majd pihentetni 10 percet, hogy megpuhuljon. A Közel-Keleten és az arab országokban kedvelt a bulgur, amit nálunk török rizsként is szoktak emlegetni, legalábbis a török éttermekben, de valójában egy speciális és egészséges, tápláló tört búza a bulgur. Készítésekor a nyers búzát vízbe áztatják, majd amikor épp csírázni kezdene, vagyis beindul benne az élet és az enzimek, akkor ledarálják vagy összetörik, megszárítják, ezzel a sok tápanyagot és életerőt tartalmazó gabonát tartósítják. Semleges ízének köszönhetően nagyon jól fűszerezhető, főételnek, köretnek is szuper, de tartalmas salátához is ideális alapanyag.

Most paradicsommal, uborkával, fetával kerekedett belőle könnyű saláta, amit egy kis fehérborral párolt póré és fokhagyma tesz igazán tökéletessé. Langyosan a legfinomabb, amikor az ízek már kicsit összeértek, a feta pedig egy kicsit megpuhult benne…

Fetás bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg bulgur
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 1 szál póréhagyma fehér része
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szép paradicsom vagy 20 dkg koktélparadicsom
  • 1/2 kígyóuborka
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 citrom
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, hozzáöntjük a bulgurt, kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, lefedjük, félretesszük 10 percre, amíg felszívja az összes folyadékot és megpuhul.

Közben a pórét és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy másik serpenyőben a maradék 2 evőkanál olívaolajon 3-4 perc alatt megdinszteljük, meglocsoljuk a fehérborral, megvárjuk, míg elpárolog a folyadék, majd a tűzről levéve egy salátástálba öntjük.

A paradicsomot és az uborkát felaprítjuk, a póréhoz adjuk, hozzáöntjük a bulgurt is. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a kakukkfüvet, a citrom reszelt héját és levét, rámorzsoljuk a fetát, összeforgatjuk, ha van időnk, akkor 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a feta pedig kicsit felpuhuljon.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.