Írd be, mit keresel:

Kínai pirított tészta igazán finoman, gyorsan, kiadósan, házilag

A különféle ázsiai tésztáknak se szeri, se száma, közülük is az egyik legkedveltebb a kínai pirított, szójával és zöldségekkel átsütött változat. Sajnos azonban a kis kínai kifőzdékben többnyire nagyon szegényes, csak a legolcsóbb zöldségek találhatóak benne, elvétve. Ha szeretitek, érdemes otthon elkészíteni – gyors, kiadós és sokkal finomabb!

Cookta - 2023.11.10.
Kínai pirított tészta igazán finoman, gyorsan, kiadósan, házilag

A kínai kifőzdékben sokan csak köretnek kérik a pirított tésztát, pedig önmagában is kiadós fogás lehetne. Nálunk azonban többnyire – és persze tisztelet a kivételnek – csak hagyma, némi káposzta és répa kódorog benne, „egyenízű” sós és olajos, nem túl megnyerő fogás. Kevés munkával, kis fűszerrel és némi szeretettel sokkal izgalmasabb változat készíthető belőle otthon.

A pirított tészta gyakorlatilag bármilyen húst és zöldséget elbír, kinek mi van éppen otthon. Most színes paprika, répa és egy kevés bébispenót került bele, húsként pedig vékonyra vágott marha, de csirkével, pulykával is elkészíthető. A lényege a fűszerezés, ami klasszikusan szója, fokhagyma, gyömbér, ezek együtt nagyon jól működnek. A marhahús miatt most egy kis balzsamecet is került bele, hogy kellően porhanyóssá tegye a húst, de ízben is nagyon jól passzol ehhez a kiadós és gyors fogáshoz.

Kínai pirított tészta húsfalatokkal

Hozzávalók:

  • 40 dkg marhahús
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • diónyi gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl alaplé

Valamint:

  • 4-5 szál újhagyma
  • 1/2 sárga és 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 marék bébispenót
  • csilipaprika ízlés szerint
  • 40 dkg spagetti vagy rizstészta

Elkészítés: A húst kétujjnyi hasábokra vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Tálba tesszük, meglocsoljuk 2 evőkanál szójaszósszal, és félretesszük, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.

A répát megtisztítjuk, lereszeljük, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk. Közben a tésztát sós, forró vízben megfőzzük, leszűrjük.

Egy wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a húst, kevergetve 1-2 percig sütjük, felöntjük az alaplével és a balzsamecettel, és 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és az újhagyma fehér részét, meghintjük a cukorral, átforgatjuk, majd pár perc után a zöldségeket is hozzáadjuk. Meglocsoljuk a maradék szójaszósszal, majd hozzáadjuk a tésztát is, és 2-3 perc alatt összesütjük.

Tálalás előtt meghintjük az újhagyma zöldjével, ízlés szerint csilipaprikát is tehetünk bele vagy kínálhatunk mellé az asztalnál.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.