Írd be, mit keresel:

Nem diéta, hanem életszemlélet: hódít a clean eating

A különféle diéták mindig is divatosak voltak, és amióta az egészséges életmód és a gasztronómia is egyre inkább a fókuszba kerül, szaporodnak a különféle irányzatok: mi a trendi, mi a legjobb, mitől leszünk fittek, karcsúak, boldogok, szépek...? A clean eating egy kicsit más – nem diéta, hanem szemlélet, és a Google idei gasztronómiai keresési listáján a top 3-ban van, vagyis ugyancsak foglalkoztatja az embereket.

Cookta - 2017.11.10.
Nem diéta, hanem életszemlélet: hódít a clean eating

A tiszta táplálkozás, vagyis a clean eating eléggé megosztó jelenség. Vannak, akik támadják, mondván, hogy kirekesztő, mert senki nem eszik piszkos vagy tisztátalan ételt, mindennek megvan a helye az étrendben, és ez is csak egyfajta hóbort, divat, trend, olyan dolog, ami tévútra viszi az embereket. Meg hogy nincs definíciója a tiszta ételnek. Tény, hogy ezt is lehet túlzásba vinni, de az alapok nagyon rokonszenvesek, és nem diétát jelent, hanem kulcsot az egészséges életmódhoz, ami nem merül ki az étkezésben, hanem szorosan kapcsolódik a környezettudatossághoz és fenntarthatósághoz, valahogy egy egész szemléletet jelent, teljesen más szintre emeli a mindennapokat.

Mi a clean eating?

A clean eating nem tilt, csak javasol. Minél természetesebb, nem feldolgozott, nem finomított alapanyagokat javasol – ha lehet, akkor csomagolásmentesen –, sok zöldséget és gyümölcsöt és kevesebb húst, lehetőleg finomítatlan gabonákkal kombinálva. Ezt még annyival finomítva, hogy ha lehet, akkor helyi forrásból szerezzük be és otthon készítsük el, ne pedig a világ másik feléből importált alapanyagokat használva. Ez az alap, ami – ha végiggondoljuk – a nagyanyáink konyhája, vagyis a századelő vidéki konyhája. 

A valós cél: 

  • a mostanság egyre elterjedtebb félkész vagy kész fagyasztott áruk kiiktatása;
  • a finomított olajok, lisztek, cukrok helyett a nyers sajtolású olajok, teljes kiőrlésű lisztek és a méz vagy finomítás nélküli cukrok használata;
  • a minél több szezonális zöldség, hüvelyes használata;
  • a környezet kímélése a helyi alapanyagok használatával, egyrészt a helyi termelőket preferálva, másrészt a szállítás okozta környezeti károkat csökkentve;
  • az adalékok, tartósítók, állományjavítók kerülése, amik a házi kosztba nem kerülnek bele.

A clean eating lényege nem a lemondás, hanem a tudatosság, annak a tudata is – a fentiek mellett –, hogy az étel élvezet, ezért nem kell és nem is szabad lemondani róla: finomat okosan, teljesen, jótékonyan, természetesen.

Minden megengedett, mértékkel, mindenkinek annyira, mennyire épp belefér. Csak mindig gondoljunk arra, mi jó és finom a szervezetünknek és kedvező a Földnek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.