Az egész Balkánon népszerű a török–görög gyökerekkel bíró burek, ez a vékony rétestésztával készülő sütemény, ami lehet sós, édes, húsos, túrós, sajtos, tekert, csavart, rétegezett, kicsi és nagy, vagyis ezerféle. Nálunk pár éve ismét kedvelt lett az albán pékségeknek köszönhetően, és a jó hír, hogy otthon is nagyon könnyen elkészíthető.
Számtalan fajtája van ennek a kívül ropogós, belül puha és ruganyos bureknek vagy böreknek, autentikus receptet nem is érdemes keresni, mert kicsit minden nép és kultúra a saját ízlésére alakította és formázta. Mi most egy nagyon egyszerűen összedobható, óriás, lepénynek is beillő vegetáriánus változatot hoztunk fetával és reszelt sajttal, ami salátával főételnek, de partira vagy vendégvárónak magában is tökéletes.
Ez az alaprecept gazdagítható párolt spenóttal, apróra kockázott sonkával, a feta helyett használható túró is, ezek bármilyen kombinációjával egyszerű és isteni lepényt kapunk.
Fetás óriás burek
Hozzávalók:
Elkészítés: A fetát egy keverőtálba morzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a kakukkfüvet, borsot őrölünk rá, majd összeforgatjuk.
Egy réteslapot tiszta munkafelületen magunk elé terítünk, megcsöpögtetjük olajjal, megszórjuk egy maréknyi sajtos keverékkel, ráterítünk még egy réteslapot, ezt is megcsöpögtetjük olajjal, majd sajt jön rá. Így rétegezzük, a 8 lapból 6-ot használunk fel, majd a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük, és a rétescsigát 8 egyenlő részre vágjuk recés késsel.
Egy 23-25 centis kapcsos tortaformát olajjal kikenünk, a 7. réteslappal kibéleljük, olajjal megcsöpögtetjük, majd belefektetjük a csigákat, a maradék sajtos keverékkel megszórjuk.
A 3 tojást keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet, kis sót – óvatosan, mert a feta is sós –, frissen őrölt borsot, némi szerecsendiót reszelünk hozzá, és kézi habverővel simára keverjük. Egyenletesen a csigákra locsoljuk, majd befedjük a 8. réteslappal, a maradék olajjal lekenjük, és 15 percet pihentetjük sütés előtt, hogy a lapok felpuhuljanak.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütőből kivéve a peremet lecsatoljuk, salátával tálaljuk, melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom.