Írd be, mit keresel:

Kandírozott gyömbér házilag – 2 módszerrel, sok felhasználási tippel

A gyömbér elképesztően egészséges, jótékony hatásainak se szeri, se száma, kandírozva pedig akár cukorkának is tökéletes, szuper immunerősítő, emésztést segítő, kellemesen csípős, és otthon is elkészíthetjük, méghozzá nagyon egyszerűen.

Cookta - 2023.11.15.
Kandírozott gyömbér házilag – 2 módszerrel, sok felhasználási tippel

Delikátboltokban kimérve lehet kapni a ropogós kristálycukorba forgatott kandírozott gyömbért, ami az egyik legfinomabb csemege. Egy kis falatkát elrágcsálva felfrissülünk, a leheletünk üde lesz, felpörget – és a gyömbér immunerősítő hatása sem mellékes, különösen az őszi-téli időszakban. Fűszerként gyakran használjuk a csípős, élénkítő hatású gyökérgumót, de teának, szörpnek is ajánlottuk már.

A kandírozás gyakorlatilag cukorszirupban való főzést jelent, amitől kicsit megszelídül és megpuhul az intenzív aromájú gyömbér. A kandírozást követően 2 lehetőségünk van a tárolására:

  • hagyhatjuk saját szirupjában, üvegbe zárva a hűtőben nagyon hosszan eláll;
  • megforgathatjuk a leszűrt gyömbért kristálycukorban.

Akár a kétféle módszert kombinálhatjuk is, mert mindkettő sokféle módon használható. Ha szirupban tesszük el, akkor a reggeli müzlibe tehetünk belőle, feldobhatunk vele egy egyszerű joghurtot, tehetjük édes gyümölcsragukba, kompótba, csokis kevert sütik tetejét meglocsolhatjuk vele, nagyon finom fagyihoz, sült almához, birshez. Ha a száraz, cukorba forgatott módszert választjuk, akkor egy kis dobozkában bárhova magunkkal vihetjük leheletfrissítőnek rágó helyett, ebéd vagy vacsora után bekaphatunk belőle emésztést serkentőnek, felkockázva tehetjük gyümölcskenyérbe vagy bármilyen olyan sütibe, muffinba, aminek jól áll egy kis pikáns, izgalmas csípősség.

Kandírozott gyömbér házilag

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss gyömbér
  • 5 dl víz a főzéshez + a forrázáshoz
  • 50 dkg cukor + a külsejéhez

Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk, és amilyen vékonyan tudjuk, felszeleteljük. Lábasba tesszük, felöntjük vízzel, felforraljuk, takarékon 5 percig gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük, ismét vizet öntünk rá, felforraljuk, ismét 5 percig főzzük takarékon, majd leszűrjük, félretesszük.

A cukrot 5 dl vízzel felforraljuk, amikor felolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk a gyömbért, és 5 percig főzzük kis lángon, amíg a szirup sűrűsödni kezd, és a gyömbér kissé megpuhul.

Befőttesüvegekbe töltjük, és kihűlés után a hűtőben tároljuk, vagy leszűrjük, a levét szörpnek vagy szirupnak használjuk, a gyömbérszeleteket sütőpapírra terítve 20-30 percet szikkadni hagyjuk, majd kristálycukorban meghempergetjük, hagyjuk 1 teljes napot kiterítve szikkadni, majd tiszta üvegekbe rakjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.