Írd be, mit keresel:

Narancsos-olívás keksz szezámmaggal, vegán változatban

Roppanós, illatos, nagyon egyszerű és gyors aprósüti, robotgép sem kell hozzá, ráadásul vegán is, mert vaj helyett olívaolajjal készül, hosszan friss marad, a szezámmagtól pedig extrán ropogós.

Cookta - 2017.11.16.
Narancsos-olívás keksz szezámmaggal, vegán változatban

A különféle házi kekszekből sosem elég, mindig jó érzés kinyitni a kekszesdobozt, ha egy falatnyi édességre vágyunk a kávé vagy tea mellé, de magunkkal is vihetjük nassnak munkahelyre, iskolába is. A klasszikus omlós vajas kekszekkel szemben ez egy ropogósabb textúrájú cookie, nagyon illatos finomság.

Az olívaolajat általában inkább salátára locsoljuk, mintsem kekszhez használnánk, de érdemes kipróbálni így is, mert nagyon jól működik. A sütinek a narancs és szezám adja legmeghatározóbb ízeit, az alkohol inkább csak illatát, illetve a sütőporral és a szódabikarbónával könnyűvé varázsolják. Nagyon egyszerű és kiadós, a picit pirult szezámmagoktól ellenállhatatlan.

Narancsos-olívás keksz szezámmaggal

Hozzávalók:

  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1,5 dl narancslé
  • 0,5 dl konyak vagy rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • szezámmag

Elkészítés: Az olívaolajat, a narancslevet, a narancs reszelt héját, a cukrot és az alkoholt egy keverőtálba kimérjük, kézi habverővel összekeverjük. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és egy csipetnyi sót egy másik edényben összekeverünk, majd a száraz és a nedves keveréket összeöntjük, összedolgozzuk.

A masszából diónyi golyókat formázunk, szezámmagban meghempergetjük, kissé lelapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.