A gesztenyepüré klasszikusan is isteni finom, ha kellően krémes és ízes a gesztenye, valamint igazi tejszínhabbal készül, de egy kis csavarral igazi ünnepi desszertté is avanzsálhat: omlós tésztakosárkában tálalva, egy kevés meggyet is belecsempészve...
A gesztenyepüré az egyik legegszerűbb desszert, csak habot kell hozzá verni, no meg a készen kapható gesztenyemasszát ráreszelni… Ennél azért érdemes egy kicsivel több figyelmet fordítani rá: meghálálja. A gesztenyemasszát nem árt egy kis rummal és vajjal feljavítani, így sokkal krémesebb, puhább, és ha a tejszínhabot sima porcukor helyett vaníliás cukorral készítjük, akkor a gesztenyével tökéletes párost alkotnak.
Most mindehhez még omlós linzerkosárkák is készültek, vendégvárónak vagy ünnepi desszertnek ebben a formában tökéletes. A kis tésztakelyheket előre is megsüthetjük, akár pár nappal korábban, tálalás előtt pedig csak be kell tölteni. Most ráadásnak még egy kevés meggydzsem is került a linzertésztára, a gesztenye és a tejszínhab alá – hát nem rontotta el. 😉
Gesztenyepürés linzerkosárka
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáreszeljük a hideg vajat, ujjbeggyel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulattal összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább fél órát pihentetjük a hűtőben.
A pihentetett tésztából félmaréknyi darabokat szaggatunk, és kis piteformákba nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a rumot, és alaposan összekeverjük. A jól behűtött tejszínt a vaníliás cukorral elektromos robotgéppel habbá verjük.
A linzerkosárkák aljára 1-1 teáskanálnyi meggylekvárt kenünk, erre vaníliás tejszínt halmozunk. A gesztenyés masszát a krumplinyomóba visszatesszük, és adagonként a linzerkosárkákra nyomjuk. Ízlés szerint csokidarabokkal díszítjük.