Írd be, mit keresel:

Télen is természetesen: így pótoljuk a D-vitamint

A D-vitamin sokkal fontosabb, mint sokáig hittük, legalábbis erről árulkodnak a legújabb tudományos kutatások. Legjobb forrása a napfény, vagyis a napfény hatására a szervezetünk maga termeli meg, na de szürke télben erre esély sincs. Pótolni pedig mindenképpen érdemes, és ha lehet, akkor természetesen!

Cookta - 2023.11.18.
Télen is természetesen: így pótoljuk a D-vitamint

Miért fontos a D-vitamin?

Gyereknek és felnőttnek ugyanúgy fontos, sőt a nőknek kiemelten, mert a D-vitamin felel a csontok egészségéért. A fejlődő szervezet esetén a megfelelő növekedés és erősödés miatt kiemelten fontos, a későbbiekben pedig a megfelelő csontsűrűség megtartásáért és a nőket főképp érintő csontritkulás okán, de emellett fontos szerepe van

  • az immunrendszer erősítésében – fertőző betegségek, influenza esetén
  • szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a vékonybélből
  • gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről
  • csökkenti a cukorbetegség kockázatát
  • segíti a szív- és érrendszer munkáját
  • csökkenti a depresszió kialakulását
  • egyes rákbetegségek megelőzését segíti

Jó tudni!

  • A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, így csak akkor képes felszívódni és kifejteni jótékony hatását, ha olajjal vagy más zsiradékkal jut a szervezetbe. Ez ételek esetében megoldható, sőt némely D-vitamin önmagában is tartalmaz elég zsiradékot, ahogy az mindjárt kiderül.
  • A D-vitamin a hőkezeléssel nem tűnik el az ételből, megmarad, így nem szempont, hogy nyers étellel jusson a szervezetünkbe!

D-vitamin tabletta formájában is egyre többféle kiszerelésben kapható, de természetes úton is pótolható, ha egy kicsit odafigyelünk az étkezésünkre.

Természetes D-vitamin pótlók

Zsírosabb húsú halak

Lazac, makréla, szardínia, tonhal, hering – akár konzerv – rendszeres fogyasztásával tekintélyes mennyiségű D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ráadásul ezekkel szívbarát ómega-3 és -6 zsírsavak jótékony hatásaival is megajándékozzuk magunkat.

Máj

A D-vitamin mellett A-vitamint is tartalmaz bármilyen máj, legyen az csirke, pulyka, marha vagy borjú mája, gyorsan és változatosan elkészíthető, sok fehérjét is tartalmaznak, a szárnyasmáj pedig az egyik legolcsóbb húsféle.

Gomba

Mindenféle gomba bővelkedik benne, még a termesztett is, és kutatások szerint a leszedés után is tud D-vitamin termelődni a gombában, ha napra tesszük. Furcsának tűnik, de sokat nem veszthetünk, ha feldolgozás előtt egy órára az ablakba tesszük…

Kéksajt

A tej és mindenféle sajt jó D-vitamin-forrás, de a kéksajtok – márvány, gorgonzola, rokfort vagy stilton – kiemelten magas mennyiséget tartalmaznak ebből a fontos vitaminból. Rakottasba, tésztára, melegszendvicsre téve vagy csak egy kis gyümölccsel elcsipegetve is nagyon finom sajtféle.

Tojássárga

A teljes D-vitamin pótlás nem oldható meg tojással, de rendszeres fogyasztásával hozzájárulunk ahhoz, hogy a szervezetünkben megfelelő mennyiség legyen belőle, így a fentiekkel kombinálva érdemes készíteni, fogyasztani.

És még…

D-vitaminnal dúsított ételeket is találunk – ez lehet étolaj, zabpehely, különféle teljes kiőrlésű gabonák, ezekkel is pótolhatjuk a megfelelő mennyiséget!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.