Írd be, mit keresel:

Lazac kiadósabban, omlós fasírtnak

Fasírtot nemcsak darált húsból, hanem halból is érdemes készíteni. Szaporább és kiadósabb, mintha a halat csak magában sütnénk meg, ami mondjuk lazac esetében kimondottan barátságos dolog. Nagyon finom, egészséges és gyorsan elkészül, süthetjük sütőben vagy serpenyőben is.

Cookta - 2023.11.20.
Lazac kiadósabban, omlós fasírtnak

Mindenki tudja, hogy gyakrabban kellene halat ennünk, mint tesszük, mert rengeteg fontos és értékes tápanyagot tartalmaz a szervezetünk számára. A gyönyörű színű lazacra ez különösen igaz, többek között a télen kiemelten fontos és tudatosan pótolandó D-vitamin és az ómega-3 és -6 létfontosságú zsírsavak egyik fő forrása. Számos egészséges hatása mellett véd a szívbetegségek, érrendszeri gondok, a stroke, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellen, még akkor is, ha zsírosabb húsú halról van szó.

Bár igaz, hogy a lazac nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de ki lehet fogni egy-egy jó ajánlatot, illetve ha friss halat veszünk, sokszor találunk a pultban jóval olcsóbb nyesedéket is, ami tökéletes a lazacfasírthoz, hiszen úgyis összetörjük, aprítjuk a húsát. Ennél a receptnél a halhúst egy kicsit elő kell főzni, így a zsírosabb részekből kifő a felesleges zsiradék, és nagy előnye még, hogy így percek alatt megsül, és biztos nem marad belül egy kicsit sem nyers.

Lazacfasírt

Hozzávalók:

  • 35 dkg lazacfilé
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • 2 tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál szezámmag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk, a lazacokat beletesszük, 6–8 percig főzzük, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egy tálba morzsoljuk, ha szálkát találunk, eltávolítjuk, ha van bőre, akkor azt lehúzzuk.

A halat meglocsoljuk 1/2 citrom levével, sózzuk, borsozzuk, villával alaposan összetörjük, hozzáadjuk a mustárt, a tojást, a zsemlemorzsát és a szezámmagot, valamint a finomra vágott vagy lereszelt hagymát, és alaposan összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk belőle.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, és oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük a halfasírtokat, vagy olajjal kikent tepsibe rakjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt készre sül.

Nagyon finom avokádókrémmel és citrommal, de salátával, krumplipürével, párolt vagy sült zöldségekkel is tálalhatjuk, sőt a hamburgerhez hasonló szendvicset is készíthetünk vele – ízlés és alkalom szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.