Írd be, mit keresel:

Ünnepi, de egyszerű: lazac fűszeres vajban sütve, zöldborsópürével

Nagyon omlós és kellemesen friss, citrusos ez a fűszeres vajban sült lazac, ráadásul gyorsan elkészül, egyáltalán nem pepecselős, egy szokatlanabb körettel és némi pirított mandulával meghintve ünnepi, sőt akár karácsonyi fogásként is megállja a helyét.

Cookta - 2023.11.24.
Ünnepi, de egyszerű: lazac fűszeres vajban sütve, zöldborsópürével

A francia konyhai hagyományok szerint a serpenyős halakat csakis vajban sütik, viszonylag magas lángon, gyorsan, és közben folyamatosan locsolgatva a halat a fűszerekkel gazdagított vajjal, majd a tűzről levéve lefedik, és pár percig pihentetik, így a hal nem szárad ki, de saját hőjétől belül is éppen átsül, tökéletesre.

Most lazac készült ezzel a technikával, omlós és nagyon kellemesen fűszeres lett, mellé pedig zöldborsóból és krumpliból kerekedett krémes püré. 20 perc alatt az egész elkészül, isteni finom és ünnepi, ha pedig valaki nem kedveli a kaprot, akkor nyugodtan készítse petrezselyemmel, úgy is nagyon finom.

Lazac fűszeres vajban sütve, zöldborsópürével

Hozzávalók:

  • 50 dkg lazacfilé
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 marék pirított szeletelt mandula

A borsópüréhez:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 2 közepes krumpli
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors

Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, a zöldborsóval együtt a forró vízbe tesszük, sózzuk, és a krumpli puhulásáig főzzük, majd leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, borsot őrölünk hozzá, és krémesre turmixoljuk.

Közben a lazacfilét 4 szeletbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét.

A citrom másik felének héjából 2-3 csíkot levágunk, a kaprot finomra vágjuk, a fokhagymát félbevágjuk. A vajat serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, hozzáadjuk a citromhéjat és a fokhagymát, a kapor felét, belefacsarjuk a citrom levét, majd a halszeleteket ebben a fűszeres vajban oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, a vajjal folyamatosan locsolgatva. A tűzről levéve lefedjük, és 5 percet pihentetjük, így belül is tökéletesen puha lesz, de nem szárad ki.

A halszeleteket megszórjuk a maradék kaporral és a pirított mandulaszeletekkel, és a zöldborsópürével tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.