Írd be, mit keresel:

A kalória éltető energia, csak nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz

A kalória nem más, mint energia, amire szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy éljünk, legyünk, lélegezzünk, mozogjunk, főzzünk és együnk. :) Persze nem mindegy, hogy mennyi a kalória, és az sem, hogy milyen formában jut a pocakunkba.

Cookta - 2017.11.25.
A kalória éltető energia, csak nem mindegy, milyen formában vesszük magunkhoz

Nem a kalória az egyedüli, ami számít, az sem mindegy, hogy szénhidrát, zsír vagy fehérje formájában kerül a szervezetbe, így nagyon leegyszerűsíteni sem lehet, mennyi az ideális kalóriabevitel. Emellett az sem mellékes, hogy mekkora a súlyunk, a magasságunk, nők vagy férfiak vagyunk, fiatalok vagy idősebbek, milyen tevékenységet végzünk, például fizikai vagy ülő munkát, sportolunk-e vagy sem… vagyis mennyi kalóriát éget el a szervezetünk.

Aki azt gondolja, hogy 100 kcal csokival vagy mondjuk az egyik legalacsonyabb energiatartalmú zöldséggel, az uborkával bevíve ugyanazt teszi a testünkkel, az téved, gondoljunk csak a tápanyagokra, rostokra, vitaminokra és ásványi anyagokra, arról nem is beszélve, hogy mi mennyire laktat vagy táplál, illetve melyik tápanyag megemésztésére mennyi energiára van szüksége a testünknek. Nem árt tudni, hogy a fehérjéből származó kalóriák kevésbé hizlalnak, mint a szénhidrátból, illetve a zsírból származók, mert a fehérje lebontásához több energia szükséges. A teljes értékű táplálékok emésztése ugyancsak több energiát igényel, mint a finomított, feldolgozott ételeké.

Érdekesség, hogy vannak úgynevezett negatív kalóriás ételek is, ezeket érdemes nagyon szeretni és gyakran fogyasztani. Kalóriát természetesen tartalmaznak, de olyan keveset, hogy a megemésztésükkel több kalóriát éget el a szervezet, mint amennyit tartalmaznak, ráadásul laktatnak, eltelítenek, sok rostot tartalmaznak – így ezekkel ellensúlyozhatjuk a magasabb kalóriatartalmú ételeket akár egy étkezésen belül. Ezek segítségével nem kevesebbet, hanem jobbat eszünk, egészségesebben és kiegyensúlyozottabban. És hogy melyek ezek? Ide tartozik mindenféle zöldsaláta, a spenót, az uborka, a karfiol és a brokkoli, a zeller és a zellerszár, a cukkini és a gomba, a retek és a padlizsán, de még az alma és az ananász is. 

Fontos, hogy kiegyensúlyozottan, fehérjében gazdagon, sok zöldséggel és gyümölccsel, rostokkal és jó zsírokkal táplálkozzunk, ha ez a bázis – emellett néha egy kis kilengés is bőven belefér. 

Minden, ami diétás >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.