Írd be, mit keresel:

3 reggeli turmix, ami felpörgeti az agyunkat

A nap sokunknak nehezen indul be, különösen a szürkébb, hűvösebb időben, és nemcsak testünk, de fejünk, vagyis az agyunk is lustább. Az élénkítő, frissítő kávé mellett azért máshogy is segíthetünk, hogy igazi lendületet adjunk gondolatainknak, mégpedig isteni finom turmixokkal, így reggeltől hatékonyan tudunk majd tevékenykedni.

Cookta - 2023.11.30.
3 reggeli turmix, ami felpörgeti az agyunkat

A vitaminszegényebb és influenzaesélyesebb téli időszakban nemcsak arra érdemes figyelni, hogy immunrendszerünket erősítsük, hanem arra is, hogy a kicsit tompább agyunkat is felpörgessük. Tompább, igen, ezt senki ne vegye zokon: sokat vagyunk levegőtlen zárt térben, otthon, iskolában, irodában, hamar elfogy az oxigén, ráadásul a szürkeség is tompítólag hat, vagyis minden okunk megvan arra, hogy agyunk ne az optimális szinten pörögjön. Pedig de jó is lenne! A jó hír, hogy egy kis tudatossággal még a konyhából is segíthetünk, pár megfelelő alapanyaggal.

Mi kell az agynak a pörgéshez?

Koffein, szénhidrát, flavonoidok, B-vitaminok és telítetlen zsírsavak – és ha lehet, természetes formában. Lehet, mégpedig mindez egy finom turmixba is belepakolható, pár perc alatt összeállítható:

  • A flavonoidok antioxidáns hatású, sejtvédő és memóriaserkentő, természetes növényi hatóanyagok, amelyek nagyobb mennyiségben a bogyós gyümölcsökben, áfonyában, málnában, szederben találhatók, de a csokoládéban, kakaóban is megtalálhatók, ezek mind bátran bevethetőek a reggeli smoothie-hoz.
  • A B-vitaminok felelnek az agy és az idegrendszer működéséért, hiányuk fáradtságot, depressziót okoz, reggelihez elsősorban tejtermékekben, müzliben, zabpehelyben, teljes kiőrlésű gabonákban találunk belőlük nagyobb mennyiségben.
  • Bár az omega-zsírsavakként is ismert telítetlen zsírsavak nagy mennyiségben a tengeri halakban leledzenek, azért nem kell halas turmixot készíteni reggelihez: a chia, a dió, a pekándió, a mogyoró, a napraforgómag és a lenmag is nagy mennyiséget tartalmaz.
  • A szénhidrát nem okoz gondot senkinek, egy kis banánnal az egyik legegészségesebb módon juttatjuk a szervezetünkbe az éltelő energiát.
  • Valószínűleg a koffeinhez sem kell tippet adni – a legtöbben kávéval indítjuk a napot, de akár belecsempészhetjük a turmixunkba is!

Áfonyás banánturmix

Két személyre 1 banánt, 2 marék áfonyát és 2 dl joghurtot összeturmixolunk, nyugodtan használhatunk fagyasztott és friss áfonyát egyaránt, a banán mindig frissen jó, és az sem baj, ha kicsit túlságosan érett, mert akkor már igazán édes. Hígíthatjuk tejjel vagy vízzel, ha inni szeretnénk, de tálkába téve gyümölcsökkel, magokkal is dekorálhatjuk.

Zabpelyhes-csokis-kávés turmix

Két személyre 2 marék zabpelyhet és 2 szelet csokit (egy 10 dekás táblából) késes robotgépbe teszünk, összeaprítjuk, hozzáadunk 1 nagyobb banánt, 1 evőkanál instant kávét és 4 dl tejet, és ezekkel is összemixeljük. Jót tesz neki, ha kb. 10 percet pihen fogyasztás előtt, mert akkor felpuhul a zabpehely, és még krémesebb lesz.

Málnás-chiamagos turmix

Két marék málnát, 2 evőkanál chiamagot, 1 nagyobb banánt és 2 dl joghurtot összeturmixolunk, ha ivósra szeretnénk, akkor 4 dl tejjel készítsük. Növényi „tejtermékkel” is készíthető természetesen, kókuszkrémmel a legfinomabb. 🙂 Magokkal, kókusszal, friss gyümölccsel díszítve ünnepi reggelinek vagy desszertnek is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.