Írd be, mit keresel:

Karfiolos krémleves különlegesen, sült paprikával

Egyszerű sültpaprika-krémlevest terveztem be ebédre, aztán megláttam a zöldségesnél a karfiolt, és gondoltam, mi lenne, ha összepárosítanám őket. Azért kicsit izgultam, hogy milyen is lesz a végeredmény, de igazán kár volt, mert nagyon finomra sikerült.

Cookta - 2023.11.30.
Karfiolos krémleves különlegesen, sült paprikával

A kápia paprikát először megsütöttem, majd így került a fűszeres, pikánsan csípős, karfiolos levesbe. Végül az elkészült krémlevest egy szűrőn átpasszíroztam, ettől még selymesebb-krémesebb lett.

Forrás: Kard Éva

Tálaláskor a tányérban lévő meleg levesbe mozzarellát csipkedtem, mely igazán jól illett hozzá. Krémes, izgalmasan csípős krémleves, már a színe is melengető – mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a finom levest.

Karfiolos sültpaprika-krémleves mozzarellával

Hozzávalók:

  • 5 db kápia paprika
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • Cayenne-bors ízlés szerint
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál kukoricacsíra-olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 l víz

Elkészítés: Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a paprikát, majd közepes hőmérsékletű sütőben addig süssük, míg a bőre fekete foltos lesz. Sütés közben egyszer forgassuk át, hogy minden oldala egyenletesen süljön. Amikor a paprika megsült, vegyük ki a sütőből, és még forrón tegyük egy nejlonzacskóba, majd kössük be, és abban hagyjuk hűlni, így könnyen le tudjuk majd húzni a bőrét. Ezután húzzuk le a paprika bőrét, távolítsuk el a magokat, majd nagyjából vágjuk össze.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a füstölt pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, majd főzzük a karfiolt félpuhára.

Amikor a karfiol félpuhára főtt, adjuk hozzá az előzőleg megsütött, majd összevágott kápia paprikát, és addig főzzük tovább, míg a karfiol teljesen megpuhul.

A puhára főtt leveshez ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, turmixoljuk össze, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen a leves. Tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, csipkedjük a tetejére a mozzarellát, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint pár szelet kenyeret is kínálhatunk a leves mellé.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.