Írd be, mit keresel:

Picurka gyümölcs, ami egészségbomba: ez a kumquat, a mini mandarin

A kumquat a legkisebb citrusféle, akkorka csupán, mint egy nagyobbacska szőlőszem, isteni finom és nagyon mutatós, nem mellesleg csupa jótékony hatással bír. Mivel egyre több helyen felbukkan a hazai boltokban, érdemes vele megismerkedni közelebbről is.

Cookta - 2017.12.01.
Picurka gyümölcs, ami egészségbomba: ez a kumquat, a mini mandarin

Nagyon különös gyümölcs a kumquat, egy igazi varázsbogyó! Mert míg a citrusféléknek a héja keserű, az övé kimondottan édes, mandarinos aromájú, aprócska húsa pedig savanykás. Nem kell, sőt nem szabad meghámozni, egészben kell enni, akár úgy, mint egy bonbont bekapni és elrágcsálni, akár szeletelve desszertre, müzlire vagy salátába tenni.

Nemcsak finom, de nagyon mutatós is, bármilyen ünnepi tortát, pohárkrémet feldob aranysárga színével, különlegessé teszi, a citrusos édes-friss íz pedig a legtöbb desszerthez illik. Ahol megterem, ott készítenek belőle dzsemet és likőrt, és a kandírozott kumquat is nagyon népszerű, akár szirupos lében egészben eltéve, akár cukorba forgatva.

Az Ázsiában őshonos mini citrus a meleget szereti, de nálunk is megterem, ha dézsában neveljük, és nyáron a kertben, télen azért 10-12 fokos helyen átteleltetjük, ráadásul évente kétszer is virágzik és terem. Gyönyörű kis fácska, aki szereti a különleges örökzöldeket, érdemes beszereznie egy kumquatfácskát, amiről időnként még szüretelhet is pár szem finom gyümölcsöt.

Akit pedig az élettani hatásokkal lehet meggyőzni, miért is érdemes kipróbálni ezt a mini mandarint, annak jó hír, hogy:

  • remek vérképző, mivel sok vasat és folsavat tartalmaz, így nőknek a legjótékonyabb diétás bonbon lehet;
  • kimagasló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így erősíti az immunrendszert;
  • meglepően sok omega-3 és -6 zsírsavat tartalmaz, így a szív- és érrendszer védelmezője is, szabályozza a vér koleszterinszintjét;
  • sok A-vitamin és béta-karotin van benne, így jótékonyan védi a szemet, a látást és a csontokat is;
  • bőrszépítő és ráncmegelőző hatása miatt kozmetikumokban is egyre gyakrabban használják, ez a benne lévő antioxidánsok, vitaminok és flavonoidok különleges kombinációjának köszönhető.

Mi nagyon megszerettük, tényleg nagyon finom, színével, illatával, aromáival, látványával feldob egy egyszerű pohárkrémet, reggeli müzlitálat is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.