Írd be, mit keresel:

Puha perecek – isteni péksüti sósan és cukrosan

A perec az a péksütemény, ami azonnal mosolyt fakaszt, vidám formája mindenkiben gyerekkori emlékeket idéz - állatkertet, vidámparkot, cirkuszt, és eredetét tekintve nem is járunk messze a valóságtól: a perecet a gyerekeknek találták ki, nagyon régen, és hol máshol - Itáliában.

Cookta - 2023.12.03.
Puha perecek – isteni péksüti sósan és cukrosan

Pretiola, vagyis kis jutalom volt a neve az első perecnek, ami készült, nagyon régen, valamikor 600 környékén, méghozzá egy olasz szerzetes jóvoltából, aki az imádságokat hibátlanul megtanuló gyerekeket szerette volna jutalmazni valamilyen szimbolikus tartalmú finomsággal, így született meg a szív előtt a mellkason összefont karokat imitáló, édeskés kenyértésztából készülő perec.

Nálunk – és általában egész Európában – inkább sós a kelt tésztából készülő perec, Amerikában a fahéjas és cukros perec a népszerűbb, az aprósütemények között azért nálunk is létezik a csokis és a mogyorós, linzertésztából készülő perec.

Az alábbi puha és könnyű, duplán kelt változat édesen és sósan is működik, akár formázás után is eldönthetjük, hogy cukrosan vagy sósan készítjük, uzsonnának, vendégvárónak, de másnap akár reggelire is mindkét változatban remek.

Puha perecek édesen vagy sósan

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő (7g)
  • 3 dl meleg víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só

Valamint:

  • 1 tojás
  • kristálycukor vagy nagyszemű só, esetleg reszelt sajt

Elkészítés: A szárított élesztőt és a cukrot a meleg vízhet adjuk, elkeverjük, és 8-10 percet állni hagyjuk. Közben a lisztet egy keverőtálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. Az olajat a felfutott élesztős vízhez adjuk, majd a liszthez öntjük, és elektromos robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk, és alaposan kidolgozzuk a tésztát 8-10 perc alatt. A ruganyos tésztát gombóccá formáljuk, tálba tesszük, és konyharuhával letakarva 45 perc alatt langyos helyen duplára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, 12 részre osztjuk, egyenként vékony rúddá sodorjuk, és pereccé formázzuk úgy, hogy a keresztezés után kétszer megtekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd konyharuhával letakarva még 15 percet kelni hagyjuk.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a megkelt pereceket felvert tojással lekenjük, megszórjuk ízlés szerint kristálycukorral, fahéjas cukorral, ha sósan szeretnénk, akkor nagyobb szemű sóval, reszelt sajttal, akár szezámmaggal megszórjuk, és betoljuk a forró sütőbe, légkeverés mellett kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kihűlés után, de már langyosan is fogyasztható. 😉

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.