Írd be, mit keresel:

Juhtúrós tepsis krumpli – sűrű napok finom fogása

A juhtúró vagy bryndza mesésen finom alapanyag, amivel nemcsak körözött vagy sztrapacska készülhet, hanem egy tál tepsis krumplit is illatos és melengető, tartalmas fogássá varázsol. Hús nélkül köretként is tálalhatjuk, egy kis baconnel pedig önálló fogás lehet, salátával, savanyúsággal kísérve.

Cookta - 2023.12.04.
Juhtúrós tepsis krumpli – sűrű napok finom fogása

Pár alapanyagból gyorsan összeállítható fogások jól jönnek a dolgos hétköznapokon, hát még akkor, ha tartalmas, laktató egytálétel a végeremény. A juhtúróval és lila hagymával – húsevőknek baconnel – rétegezett tepsis krumpli pont ilyen, hűvös estéken különösen jólesik, és sütése közben a konyha is kellemesen bemelegszik.

Igaz, hogy viszonylag hosszan sül, de belül jó krémesre sül a krumpli a tejszínes-juhtúrós fürdőben, az aromákat beszívja, míg a teteje ropogós pirosra sül. Nagyon jól passzol hozzá bármilyen saláta, de érdemes savanyú káposztával kísérve is megkóstolni, tökéletes párost alkotnak ezzel az egészséges, C-vitaminban gazdag savanyúsággal, amiből nem árt minél többet fogyasztani a téli hónapokban.

Juhtúrós tepsis krumpli

Hozzávalók:

  • 70 dkg krumpli
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 15 dkg bacon – opcionális
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit és a lila hagymát meghámozzuk, leöblítjük, majd nagyon vékonyan felszeleteljük. A krumpli felét egy tepsibe vagy sütőtálba terítjük, elosztjuk rajta egyenletesen a lila hagymát, picit sózzuk – óvatosan, mert a juhtúró is sós! Rámorzsoljuk a juhtúró felét, ha baconnel készítjük, akkor azt is rászórjuk, majd befedjük a maradék krumplival.

Picit sózzuk, borsot őrölünk rá, majd rámorzsoljuk a maradék juhtúrót, egyenletesen meglocsoljuk a tejszín és a tej keverékével.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálalhatjuk salátával vagy savanyú káposztával, más savanyúsággal – ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.