Írd be, mit keresel:

Kötelező a karácsonyi kajakóma? Tippek túlevés ellen

Legyünk őszinték: az év végi ünnepi időszak nemcsak a szeretetről, de a folyamatos sütés-főzésről és a végeláthatatlan evésről is szól, és valószínűleg mindenki ismeri a karácsonyi kajakómát. Úgy habzsolunk, mintha önmagunk ellenségei lennénk, hiszen pontosan tudjuk, hogy nem teszünk jót vele magunknak. De miért falunk annyit, és mit tehetünk ellene?

Cookta - 2023.12.09.
Kötelező a karácsonyi kajakóma? Tippek túlevés ellen

Enni jó, közösen enni még jobb, sokfélét kóstolni pedig egészen csodás, a karácsony pedig arról – is – szól, hogy egy ünnepi asztal körül sokan összeülünk, és jókat falatozunk. Nem a diétázás időszaka ez, és nem is kell lemondanunk semmiről, de érdemes mértékkel és okosan enni – ami nem mindig könnyű, tekintettel arra, hogy jóval több szénhidrát és zsírosabb, fűszeresebb étel kerül az asztalra, arról nem is beszélve, hogy sokan kényszeresen sokat és sokfélét főznek, a bőség és az ünnep címszavakkal. Gondoljunk csak a sütiarzenálra, a töltött káposztára

Ha mi magunk készítjük a menüt, akkor jóval könnyebb dolgunk van, mert egy csomó helyen könnyíthetünk… A legjobb trükk, ha minél több nyers vagy párolt, sütőben sült zöldséget csempészünk valamilyen módon a fogásokba, salátákat készíthetünk köretnek könnyebb öntetekkel a nehezebb majonézes mártások helyett, és inkább halat vagy pulykamellet készítünk főfogásnak.

Ha vendégségbe megyünk, ott már jóval nehezebb, elkerülhetetlen a tukmálás, de érezzük magunkat nyugodtan felnőttnek, és ne hagyjuk, hogy más szedjen nekünk: nem kell mindenből, és elsőre lehet kevesebbet is, az viszont sértő lehet, ha meghagyjuk, viszont másodjára újra szedhetünk. Az sem butaság, ha előre érdeklődünk az ételsorról, így fejben be tudjuk osztani, hogy miből és mennyit eszünk. Fontos az is, hogy merjünk nemet mondani, udvariasan persze, hivatkozhatunk arra, hogy ezt vagy azt most nem kívánjuk, vagy a másik sokkal izgalmasabbnak tűnik.

Apró kis praktika, de a gyomrunk hálás lesz, ha kisebb falatonként és jól megrágva, lassan eszünk, így hamarabb eltelünk, és a gyomrunknak is könnyebb dolga lesz, arról nem is beszélve, hogy jobban ki tudjuk élvezni az ízeket. A fogások között is érdemes szünetet tartani, nem lóverseny az ünnepi ebéd, jobban is esik és egészségesebb is, ha 10-15 perces pihenőket iktatunk be.

Sokat segíthet az is, ha zárásként nem kávét, hanem valamilyen kis herbateát kortyolunk az étkezés után, a verbéna, a citromfű vagy a kakukkfű is tökéletes, finomak, és jótékonyan segítik az emésztést, ahogy egy kis séta is a levegőn, legyen az akár 20-25 perc kényelmes ballagás a környéken – így nem fogja megfeküdni a gyomrunkat az étel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.