Írd be, mit keresel:

Oladuski, a puha orosz kefires palacsinta

A pufi amerikai palacsintának jobb a pr-ja, mint az orosznak, pedig az oladi vagy oladuski is nagyon finom. Különös módon nem terjedt el nálunk, pedig egy gyorsan és egyszerűen összedobható, puha, könnyű palacsinta-változat. 

Cookta - 2023.12.09.
Oladuski, a puha orosz kefires palacsinta

A leggyakrabban kefirrel vagy íróval készül, és édes sűrített tejjel vagy cukros tejföllel meglocsolva fogyasztják reggelire, de gazdagítják olykor finomra reszelt almával is, mint az alábbi receptben, így kevesebb tojás és cukor kell hozzá, és még ízletesebb, mint a sima változat.

Elronthatatlanul egyszerű, egy keverőtálban csupán össze kell keverni az alapanyagokat, majd egy kis pihentetés után forró serpenyőben kisütni. Reggelire, uzsonnára is ideális, kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt vagy dzsemet, kompótot is, juharszirupot, mézet – vagy oroszosan édes tejfölt…

Oladuski – orosz kefires palacsinta – almával

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 közepes alma
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 dl kefir
  • 10 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • pici olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítés: A tojást egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és vaníliát, kézi habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a kefirt, ezzel is elkeverjük. Jöhet a liszt, a só és a szódabikarbóna, ezekkel is átkeverjük, majd finom reszelőn hozzáreszelünk egy hámozott almát, összeforgatjuk, és 15 percet pihentetjük.

Egy serpenyőt kikenünk olajjal – vagy 1 teáskanálnyi vajat felolvasztunk benne -, és nagyobb evőkanálnyi adagokat teszünk bele a masszából. Addig sütjük, amíg buborékok kezdenek képződni a tészta felületén, ekkor egy spatulával megfordítjuk, és a másik oldalát is 3-4 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

Azon melegében tálaljuk friss gyümölccsel, lekvárral vagy édes joghurttal, tejföllel meglocsolva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.