Írd be, mit keresel:

Gesztenyés bejgli mentesen, liszt nélkül, diétásan

Sokak számára a szokásosnál is nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi sütés-főzés, mert figyelembe kell venni, hogy ki diétázik, ki cukorbeteg, illetve küzd valamilyen ételallergiával a családban. Aki ebben a helyzetben van, ezzel a liszt- és cukormentes gesztenyés bejglivel nagy sikert arathat!
Cookta - 2023.12.10.
Gesztenyés bejgli mentesen, liszt nélkül, diétásan

Ünnepelni az egyik legjobb dolog a világon – legyen szó születésnapról, karácsonyról, húsvétról vagy bármilyen jeles alkalomról. Mert akkor felerősödik a család jelentősége, energiával töltenek fel a szeretetteljes pillanatok. Ennek pedig elmaradhatatlan része a jóízű lakmározás, a finomabbnál finomabb sütemények, torták, desszertek. Azonban fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, netán ételallergia, esetleg betegség miatt nem fogyasztatnak bizonyos élelmiszereke: lemondás vagy felszabadult ünneplés? Ezzel a recepttel azok se maradnak ki a jóból, akiknek esetleg oda kell figyelniük arra, mit esznek.

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg gesztenyeliszt
3 dkg eritrit
1 dkg élesztő
1 csipet só
15 dkg laktózmentes vaj
0,8 dl laktózmentes tej
1 tojássárga

A töltelékhez:

40 dkg cukormentes gesztenyemassza
2,5 dkg laktózmentes vaj
3 dkg vörös áfonya (ízlés szerint)
1 tojássárga

Valamint:

1 egész tojás + 1 tojássárga a kenéshez

Elkészítés:

A tésztához kevés langyos (nem hideg!) tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni.

A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől fellevegősödik.

A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál – feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer, és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát.

Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180°C-on, légkeverés mellett megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.