Az omlós linzer és a csokoládé külön-külön is sikergyanús, a kettő együtt egy sütiben pedig biztos befutó, és egyszerűsége ellenére megunhatatlan. Az adventi időszakban ideális nemcsak vendégvárónak, hanem celofántasakba vagy csatos üvegbe téve ajándéknak is tökéletes.
A jó omlós tészta titka a vaj, az arányok és a pihentetés, ha ezeket betartjuk, akkor biztos a siker, és többféle sütihez is használhatjuk az alaptésztát. Kiszúrhatjuk aprósüteménynek, de megsüthetjük egyben, és utólag szeletelve is kínálhatjuk.
Most tejcsokival és dióval készült biztos befutóként, de akár fehér vagy étcsokival is bevonhatjuk, dió helyett mogyoróval, mandulával, pisztáciával is megszórhatjuk, készíthetünk extrább változatokat is egész mákkal vagy chiamaggal meghintve.
Csokis-diós omlós keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A lágy vajat tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, habosra keverjük, majd az egész tojást és a sárgát is hozzáadjuk, és krémesre keverjük. Hozzáöntjük a lisztet és a darált diót, és először spatulával, majd kézzel összedolgozzuk.
Sütőpapírra tesszük, kézzel lelapogatjuk kissé négyzet alakúra, majd ráterítünk egy másik sütőpapírt, és sodrófával vékonyra nyújtjuk, és sütőpapírostul a hűtőbe tesszük 1 órára.
Ezután tepsibe tesszük, a tetejéről lehúzzuk a felső sütőpapírt, és 175 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-14 perc alatt megsütjük, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét tálba tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt tésztára öntjük, és elsimítjuk. A diót késsel durvára vágjuk, és a csokira szórjuk, hagyjuk megdermedni, majd ízlés szerint hasábokra vagy háromszögekre vágjuk.