Írd be, mit keresel:

Harira, a fantasztikus leves, amiből csak sokat érdemes készíteni

A marokkói konyha egyik csodája a fűszeres, illatos, szemet és szájpadlást gyönyörködtető tartalmas leves, a harira, ami az egyik legkedveltebb fogásuk. Rengeteg változata létezik, mi most egy húsmentes, de nagyon tartalmas receptet hoztunk.

Cookta - 2023.12.12.
Harira, a fantasztikus leves, amiből csak sokat érdemes készíteni

A harira alapja csicseriborsó és lencse, rengeteg fűszer, sárgarépa, paradicsom és paprika, ha húsos változatban készül, akkor általában báránnyal főzik, de csirkével, borjúval is népszerű. Annyira aromás és telt ízű, hogy valójában a hús nem is hiányzik belőle, sűrű, tápláló, tulajdonképpen több mint leves: egytálételnek is beillik. Mindemellett kiadós, és nem is bonyolult elkészíteni, másnapra pedig még finomabb. Nagy adagban érdemes főzni belőle, akár sok embernek kiadósan, akár több napra előre gondolva.

Eredetileg száraz csicseriborsóval készítik, ettől nem számít gyors fogásnak, de ha konzerv, már főtt csicserit használunk hozzá, valamint vöröslencsét, akkor sok időt nyerhetünk, és a végeredmény így is fantasztikusan finom. Ha ünnepi fogásnak készül, akkor Marokkóban sáfrányt is tesznek bele, és mint ismeretes, ez a világ legdrágább fűszere, de hétköznapi gyorsabb változatokhoz tökéletes helyette a kurkuma is. Aki szeretne még különlegesebb ízorgiát, adjon hozzá egy csipet fahéjat is, még teltebbé és illatosabbá teszi ezt a csodás levest…

Harira leves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 4 evőkanál vöröslencse
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál kurkuma – vagy egy csipet sáfrány
  • esetleg egy csipet őrölt fahéj
  • 40 dkg főtt csicseriborsó
  • 1 citrom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • petrezselyem, koriander vagy snidling a tálaláshoz

Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sárgarépát és a húsos paprikát megtisztítjuk és vékonyan felcsíkozzuk.

Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és pár perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a gyömbért, kevergetve pároljuk, amikor megérezzük az illatát, akkor a fokhagymát, a vöröslencsét, a paradicsompürét és a sárgarépát is hozzáadjuk, pár percig kevergetve pároljuk, majd a paprikát is hozzáadjuk. Meghintjük a római köménnyel, a pirospaprikával és a kurkumával – és fahéjjal –, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,2 liter vízzel vagy ugyanennyi alaplével, és közepes tűzön, félig lefedve 15 percet főzzük.

Egy botmixerrel kicsit belemixelünk a levesbe, hogy sűrűbb legyen, de nagy része maradjon darabos, majd hozzáadjuk a leszűrt főtt (konzerv) csicseriborsót, és még 5 percet főzzük.

Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, majd a finomra vágott zöldfűszerrel meghintve tálaljuk, kínálhatunk hozzá joghurtot vagy tejfölt, illetve plusz citromot.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.