Írd be, mit keresel:

Finom fasírt húsmentesen – quinoával, zöldségesen

Alakbarát, egészséges, egyszerű és isteni finom - az ilyen receptek mindig jó szolgálatot tesznek, ha gyors és kiadós fogásra van szükség. A fasírt mindenki kedvence, még akkor is, ha húsmentesen készül, és főleg akkor, ha kínálunk mellé valamilyen fűszeres mártogatóst.

Cookta - 2023.12.16.
Finom fasírt húsmentesen – quinoával, zöldségesen

Most quinoa és dinsztelt zöldségek a főszereplők, csupa rostokban és tápanyagokban gazdag alapanyag, amiből valami új és nagyon finom születik. Nem olajban sül, zsiradékot alig lát, kívül ropogós, belül kellemesen ruganyos a quinoának köszönhetően, és bő fél óra alatt elkészül.

Zöldségként most brokkoli és cukkini került bele, de sárgarépával, sütőtökkel, paszternákkal, édesburgonyával, póréval is érdemes kipróbálni, a téli zöldségek is tudnak sokféle kombinációt kínálni, és a mártogatóst is variálhatjuk ízlésünk és a választott zöldség szerint.

Zöldséges quinoafasírt sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 15 dkg quinoa
  • 10 dkg brokkoli
  • 15 dkg cukkini
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál zabpehely
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3-4 szál petrezselyem
  • só, bors

A mártogatóshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • kevés citromlé

Elkészítés: A quinoát szűróbe tesszük, és meleg víz alá téve alaposan leöblítjük, majd sós, forrásban lévő vízbe tesszük, és 12-15 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

Közben a zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük, félretesszük. A brokkolit, a cukkinit és a hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a késes robotgépben finomra aprítjuk, és 1 evőkanál forró olívaolajon egy serpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk.

A leszűrt quinoát és a dinsztelt zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt parmezánt, a tojást és a zabpelyhet, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, alaposan összekeverjük.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszából maréknyi adagokból kézzel pogácsákat formázunk, és a tepsibe tesszük. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 18-20 perc alatt szép aranybarnára, ropogósra sütjük.

Közben a mártogatóshoz a tejfölhöz adjuk az őrölt római köményt és kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük, majd a sütőből kivett, még forró quinoás lepénykékkel tálaljuk, és persze salátát is kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.