Írd be, mit keresel:

Sajtos szivarkák ropogósan, szuperegyszerű vendégvárónak

A nagy év végi vendégjárások idején jól jöhet egy egyszerű, de nagyon finom, kevésbé ismert sós apróság, amivel kevesebb a macera, mint a pogácsafélékkel, de azért izgalmas és házias. A török konyha egyik kedvence a rétestésztából készülő sajtos szivarka, ami egyszerű, kiadós, mókás és nagyon finom.

Cookta - 2023.12.18.
Sajtos szivarkák ropogósan, szuperegyszerű vendégvárónak

A sigara böregi, ez a töltött kis szivarka annyira népszerű a török konyhában, hogy nemcsak vendégvárónak és a gazdag, ünnepi, sokféle apró fogást tartalmazó meze alkalmával készítik, de reggelire is szívesen fogyasztják. A tölteléke sós, friss sajt, a lor, ami ugyan nálunk nemigen kapható, de nyugodtan helyettesíthetjük fetával vagy krémfehér sajttal. Az összemorzsolt sajtot egy kis tojás tartja össze, általában petrezselyemmel, snidlinggel vagy kaporral ízesítik, és háromszögekre vágott réteslapba göngyölik vékony kis rúddá, hogy minél ropogósabbra tudjon sülni.

A sajtos szivarkákat hagyományosan bő olajban sütik, de ha nem szeretnénk olajszagot, vagy egészségesebben készítenénk, sütőbe téve, olajjal lekenve is megsüthető, 180 fokon.

Ropogós vendégváró sajtos szivarkák

Hozzávalók:

  • 25 dkg feta sajt
  • 1 csomag réteslap
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • esetleg csilipehely
  • pici víz

Elkészítés: A fetát tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és a finomra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük.

A réteslapokat háromszögekké vágjuk úgy, hogy a kiterített lapok jobb felső sarkából a bal oldal közepéig elvágjuk, majd a bal oldal közepétől a jobb felső sarokik szintén elvágjuk, így minden lapból 3 háromszögünk lesz. A háromszög legkeskenyebb oldalára egy kanálnyi tölteléket elosztunk egy csíkban, majd a szélét visszahajtva szorosan feltekerjük, a tészta végét megkenjük vízzel, majd rásimítjuk a kis roládra, így kapjuk meg a szivarkákat.

Serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, és a szivarkákat időnként megforgatva minden oldalon ropogósra sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és papírtörlőre szedjük.

Azon melegében, de langyosan, sőt hidegen is tálalhatjuk, kínálhatunk mellé mártogatóst is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.