Írd be, mit keresel:

Fatörzstorta, a karácsony csodás főszereplője

A karácsony közeledtével egész Franciaországot eluralja a fatörzsláz, pontosabban a fatörzstortaláz, mert az ünnepeknek az a nagy izgalma, milyen lesz az idei. Mindenki recepteket keres, hogy valami különlegességgel rukkoljon elő, és az összes nagy cukrászda és cukrászhíresség bemutatja új kreációját. De mi is az a fatörzstorta, és hogy lett ekkora sztár?

Cookta - 2017.12.19.
Fatörzstorta, a karácsony csodás főszereplője

A bûche de Noël (ejtsd: büs dö noel), vagyis a karácsonyi fatörzs hagyományosan egy csokoládékrémes piskótatekercs, amit gyümölcsökkel vagy csokilevelekkel, marcipángombákkal díszítenek, hogy minél jobban hasonlítson egy valódi fatörzsre, és elmaradhatatlan kelléke minden karácsonyi asztalnak. Ma már mindenféle változatban készül, és a nagy cukrászok trendjeit követve otthon is előszeretettel kísérletezek új ízekkel, színekkel és formákkal a háziasszonyok.

De hogyan kerül a fatörzs az asztalra? Hogyan válhatott belőle különleges karácsonyi desszert? Csodaszép a története, és meglepő módon nem kapcsolódik a fenyő- vagy karácsonyfához, mert jóval régebbi eredetű, írásos emlékek szerint a 12. századig visszakövethető. Mivel Jézus születésének ünnepén Franciaországban – ahogy nálunk is – a legsötétebb és leghidegebb napok vannak az évben, könyörületességből ezen a napon befogadták a szegényeket, otthontalanokat, nincsteleneket egy tál meleg ételre, és mindannyian a tűz közelében melegedtek, közösen étkeztek, majd énekeltek, meséltek, és rituálisan egy megszentelt fahasábot a tűzre tettek.

Szóval ez a fahasáb nem akármilyen volt, hanem nagyon is jelképes: a gyerekek és a nők feldíszítették szalagokkal, levelekkel, bogyókkal, majd a férfiak pálinkával – franciául eau de vie, vagyis az élet vize – meglocsolták, majd a jelenlévők közül a legfiatalabb és a legidősebb közösen dobta a tűzre áldás mellett a különleges fatörzset, hogy az ünnepi melegség és összetartozás egész évre megmaradjon.

A hagyománynak a technika vetett véget, a 19. században ugyanis megjelentek a zárt kályhák és tűzhelyek, a tűz rejtett lett, ezeket nem lehetett olyan jól körbeülni, és kopni kezdett a megszentelt fatörzs liturgiája. Azonban hogy mégse tűnjön el teljesen, az asszonyok fatörzset imitáló sütemény formájában évről évre elkezdték karácsonyi édességnek készíteni, így mégis megmaradt, csak átkerült az asztalra – így él tovább még ma is, sőt, kultusza egyre nagyobb.

Néhány képet is mutatunk, klasszikus és modern változatokat:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Itt nézegethettek még képeket >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.