Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyével készült sütemény, legyen az torta vagy akár egy sütés nélküli desszert. Most egy nagyon csokis változat készült, meglepően egyszerű és mennyei finom!
Idén erre a gesztenyés trüffelszeletre esett a választásom, melyet csak össze kell keverni, formába önteni, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Dermedés után sincs vele sok dolgunk, csupán csak bevonjuk csokoládéval, és mehet is vissza a hűtőbe, míg megdermed…
A selymesen krémes gesztenyés csokoládé pedig nagyon, de nagyon finom. A gesztenye és a csokoládé imádóinak pedig szinte kötelező elkészíteni, isteni finom – pedig milyen egyszerű!
Gesztenyés trüffelszelet
Hozzávalók egy 24 x 9 x 7 cm-es formához:
A csokimázhoz:
Elkészítés: A gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón vagy villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és robotgéppel keverjük simára.
A csokoládéhoz adjuk hozzá a tejet, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd vegyük le, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és keverjük simára. Ezután csorgassuk a gesztenyés keverékhez, majd szintén robotgéppel keverjük simára.
A formát béleljük ki frissen tartó fóliával, egyenletesen öntsük bele a masszát, majd tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Én egész éjszakára a hűtőben hagytam.
Amikor már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd fordítsuk át egy tálcára. Ezután óvatosan húzzuk le a fóliát.
A csokoládémázhoz a tejszínhez adjuk hozzá a vajat, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.
Ezután a hűtőből kivett és egy tálcára átfordított trüffelt vonjuk be a csokoládémázzal, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a gesztenyés trüffelt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én az ünnephez illően porcukorral megszórva díszítettem.