A házi kelt tészta mindig békebeli és meghitt hangulatot teremt, a friss, még langyos, foszlós tészta ellenállhatatlanul finom, és már sülés közben is mennyei illat tölti be a konyhát. Ha csigákat sütünk belőle, akkor minden falatba jut a töltelékből – most egy szokatlanabb, ünnepibb változat készült, földimogyoróval!
A klasszikus kakaós és fahéjas csiga is nagy kedvencünk, de ünnepekkor érdemes egy kicsit különlegesebbre hangolni a foszlós csigákat. Az olajos magvak között kissé lenézettebb földimogyoró sokkal többre érdemes, mint hogy sós változatban elropogtassuk: nagyon finom süteménybe téve is.
Most a kelt csiga töltelékébe is ez került, egy kis reszelt almával, cukorral, tejszínnel és citromhéjjal elkeverve, nagyon finom puhává és illatossá teszi a tésztarétegeket belül, a tetején pedig kellemesen ropogósra sül. Ha egy kevés jégcukorral is meghintjük, akkor hópihés és igazán ünnepi sütiként kínálhatjuk.
Mogyorós-almás csiga
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A cukrot a langyos tejbe szórjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük, amíg az élesztő felfut. A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a felkockázott lágy vajat és egy csipet sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, és elektromos robotgép dagasztófejével sima, ruganyos tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, a keverőtálba tesszük, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez a héjatlan földimogyorót késes robotgépben megdaráljuk, hozzáreszeljük a meghámozott almát és a citrom héját, hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd sodrófával téglalappá nyújtjuk. A mogyorós töltelékkel egyenletesen megkenjük, és hosszanti irányban feltekerjük, 1 centis szeletekre vágjuk, a csigákat sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. Hagyjuk kelni kb. 30 percet.
A pihentetés után megszórjuk jégcukorral a csigákat.
180 fokos sütőbe toljuk, 30 perc alatt szép pirosra sütjük.