Sajtos és gyümölcsös, édes és sós, ropogós és olvadós, különleges, pedig elképesztően egyszerű – ez a leveles tésztába csomagolt camembert, ami dió és aszalt gyümölcs társaságában sül ellenállhatatlanra. Ideális vendégvárónak vagy lenyűgöző ünnepi előételnek!
Nem hagyományos, nagyon mutatós, ínyencek és sajtimádók kedvence lesz ez a fogás, ráadásul pofonegyszerűen elkészíthető, gyakorlatilag semmilyen konyhai rutint nem igényel, így kezdőknek is tökéletes villantós partifogás vagy vendégváró. Leveles tészta, camembert sajt, némi dió, mazsola – vagy akik nem szeretik, azok aszalt vörösáfonyára cserélhetik –, kevés méz kell csak hozzá. Süthetünk egy nagyobb szeletelhető pitét, de akár falatnyira vágott sajtdarabokkal is készíthetünk sok kis tésztatáskát, ha csipegetősebb vendégséget tervezünk.
Ha előételnek szánjuk, akkor almacikkeket, chutney-t, hagymalekvárt kínálhatunk mellé, de akár főételként is megállja a helyét egy kiadósabb salátával.
Camembert izgalmasan, leveles tésztában sütve
Hozzávalók:
Elkészítés: A diót durvára vágjuk, és egy száraz serpenyőben folyamatosan kevergetve vagy rázogatva 3-4 perc alatt illatosra pirítjuk, majd egy tálkába öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát (vagy a vörösáfonyát) és a mézet, összekeverjük.
A leveles tésztát kiterítjük, a camembert sajtot lapjában kettévágjuk. A tészta közepére tesszük az egyik fél sajtot, ráhalmozzuk egyenletesen a mézes-diós mazsolát, majd befedjük a másik fél camembert sajttel. A széleket körben felhajtjuk, a felesleget levágjuk, és a felvert tojássárga segítségével összetapasztjuk, vagyis teljesen becsomagoljuk a gyümölcsös camembert-t. Óvatosan megfordítjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A leeső tésztadarabokból csíkokat vágunk vagy formákat szúrunk ki, ezekkel díszítjük a tészta tetejét, tojással lekenjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Azon melegében vagy langyosan is tálalhatjuk, salátát, cikkekre vágott almát, körtét, különféle chutney-t is kínálhatunk mellé.