Igazi partifalat a reszelt parmezánból sült ropogós tallér, amiből kis kosárkákat is formázhatunk, ha még forrón, amikor képlékeny, kisebb tálkákra téve hagyunk megkeményedni. Mutatós és mókás az ehető, roppanós kosárka, az elkészítése pedig pár perc csupán.
Elegánsabb éttermek előszeretettel tálalják előételeiket parmezánkosárkában, mert egyrészt látványos, másrészt általában jól ki is egészíti a ropogós és illatos parmezáncsipsz benne felszolgált salátát, pástétomot vagy könnyű sós habot. A kosárka elkészítése viszont pofonegyszerű, és otthon is bátran nekiállhatunk, pár perc alatt realizálható, ha néhány szabályt betartunk.
Parmezánkosárkák
Hozzávalók:
Elkészítés: A sajtot lereszeljük, majd késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, és egész finomra daráljuk.
Sütőpapírból akkora négyzeteket vágunk, amekkora kosarakat majd szeretnénk, és tepsibe rakjuk, mindegyikre kör alakban viszonylag vastagon és nem a széléig parmezánt szórunk, ujjal ellapogatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 5-6 perc alatt addig sütjük, míg a sajt megolvad és buborékok kezdenek képződni benne.
Kivesszük, és lefordított tálkákra vagy poharakra fordítjuk és finoman lesimitjuk a sajtkorongokat úgy, hogy a papír kívül legyen. Pár perc alatt megdermed, ahogy hűl, ekkor finoman lehúzzuk a sütőpapírt.
Ha gyorsabban szilárdul, mint ahogy mindet meg tudnánk formázni, 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy megolvadjon, és újra formázható legyen.
A kosárkákat közvetlenül tálalás előtt tötjük meg ízlés szerint salátával vagy valamilyen könnyű krémmel.