Írd be, mit keresel:

Pillekönnyű és abbahagyhatatlan: sajtpuffancs sütőben sütve

Olyan, mint egy jóféle sajtos pogácsa, csak fantasztikusan könnyű, nem kell gyúrni, dagasztani és keleszteni, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül: ez a franciák sós égetett tésztája, a gougère (ejtsd: guzser), ami melegen és hidegen, magában vagy megtöltve is isteni.

Cookta - 2024.01.01.
Pillekönnyű és abbahagyhatatlan: sajtpuffancs sütőben sütve

Burgundia egyik specialitása a sajttal gazdagított, égetett tésztával készülő, pehelykönnyű kis sajtos falatka, ami önmagában is nagyon finom, de gyakran meg is töltik zöldfűszeres krémsajttal, gombakrémmel, ünnepi alkalmakra libamájas vagy lazacos töltelékkel. Az aranyló kis sajtos tésztalabdacsok valahol a mi pogácsánk és a fánk ötvözeteként képzelhetők el, de se dagasztani, se olajban sütni nem kell.

A gougère önmagában is tökéletes előétel vagy falatka, de meg is tölthetjük, vagy kínálhatunk hozzá mártogatóst, ideális borozgatós estékre – Burgundiában is ettől lett népszerű a könnyű, mégis karakteres, a borhoz jól passzoló sajtos puffancs.

Gougère – francia sajtpuffancs, kicsit magyarra hangolva

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 1,25 dl tej
  • 1,25 dl víz
  • 4 kisebb tojás vagy 3 nagyobb
  • 12,5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés: A vizet és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és tűzre téve addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre visszatéve 1 percet kevergetjük, míg elválik a tészta az edény falától. A tűzről végleg levéve egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig simára keverjük gyors mozdulatokkal, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot is.

Habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis gömböket nyomunk a tésztából – vagy két teáskanállal kis kupacokat formázunk, egymástól távolabb.

180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 15 percet hagyjuk pihenni bent a puffancsokat.

Melegen és hidegen is tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá mártogatóst, de meg is tölthetjük fűszeres sajtkrémmel, félbevágva vagy habzsákból a belsejébe nyomva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.