Írd be, mit keresel:

Zabkeksz házilag, egyszerűen – cukor, liszt, tojás nélkül

A legtöbben biztosan gyakrabban vásárolnak készen kekszet, mint otthon sütnének, pedig igazán egyszerű és gyors dolog, ráadásul így még cukormentessé is tehetjük, semmilyen adalék vagy állományjavító sem kell bele. Most egy makrobiotikus és vegán receptet próbáltunk ki, tojás, tej, liszt és cukor nélkül készül, nagyon finom!

Cookta - 2018.01.01.
Zabkeksz házilag, egyszerűen – cukor, liszt, tojás nélkül

Egészséges nassolnivalónak, tea vagy kávé mellé uzsonnának is ideális, sőt, müzli helyett összemorzsolva (növényi) tejjel vagy joghurttal is nagyon jól működik reggelire ez a zabkeksz. Az összeállítása pár perc, a sütése pedig negyed óra. Az alap nagyon jól variálható és nem költséges, laktózmentes és gluténmentes étrendbe is beilleszthető, ha gm zabpehellyel készítjük.

Fontos! Megoszlanak a vélemények arról, hogy a zabliszt vagy a zabpehely beilleszthető-e a gluténmentes étrendbe. Bár a zab maga nem tartalmaz glutént, az aratás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során elképzelhető keresztszennyeződés. Kapható kimondottan gluténmentes zabpehely és zabliszt is, itt a forgalmazó garanciát vállal a mentességért, így bátran fogyasztható.

Zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre zabpehely (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1 bögre zabpehelyliszt
  • 1/2 bögre olaj
  • 1/2 bögre rizsszirup vagy agávé
  • 1 nagy evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 marék apróra vágott aszalt gyümölcs vagy mazsola ízlés szerint
  • 3 evőkanál darált mandula, dió vagy kókuszreszelék ízlés szerint

Elkészítés: Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, villával összekeverjük. Ha száraz, akkor kevés almalevet vagy vizet adunk hozzá, és 10 percet állni hagyjuk, majd diónyi gombócokat formázunk a masszából, kicsit ellapítjuk a tenyerünk között, és tepsire rakjuk.

160 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Dobozba téve sokáig friss marad.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.