A legtöbben biztosan gyakrabban vásárolnak készen kekszet, mint otthon sütnének, pedig igazán egyszerű és gyors dolog, ráadásul így még cukormentessé is tehetjük, semmilyen adalék vagy állományjavító sem kell bele. Most egy makrobiotikus és vegán receptet próbáltunk ki, tojás, tej, liszt és cukor nélkül készül, nagyon finom!
Egészséges nassolnivalónak, tea vagy kávé mellé uzsonnának is ideális, sőt, müzli helyett összemorzsolva (növényi) tejjel vagy joghurttal is nagyon jól működik reggelire ez a zabkeksz. Az összeállítása pár perc, a sütése pedig negyed óra. Az alap nagyon jól variálható és nem költséges, laktózmentes és gluténmentes étrendbe is beilleszthető, ha gm zabpehellyel készítjük.
Fontos! Megoszlanak a vélemények arról, hogy a zabliszt vagy a zabpehely beilleszthető-e a gluténmentes étrendbe. Bár a zab maga nem tartalmaz glutént, az aratás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során elképzelhető keresztszennyeződés. Kapható kimondottan gluténmentes zabpehely és zabliszt is, itt a forgalmazó garanciát vállal a mentességért, így bátran fogyasztható.
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, villával összekeverjük. Ha száraz, akkor kevés almalevet vagy vizet adunk hozzá, és 10 percet állni hagyjuk, majd diónyi gombócokat formázunk a masszából, kicsit ellapítjuk a tenyerünk között, és tepsire rakjuk.
160 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Dobozba téve sokáig friss marad.