Írd be, mit keresel:

Könnyű és kiadós: sajtfelfújt ricottával és rukkolával

A sajtfelfújt a francia konyha klasszikusa, könnyű és kiadós, és bár sok misztérium lengi körül, valójában egy pofonegyszerűen elkészíthető fogás, ráadásul csupa olyan alapanyag kell hozzá, ami mindig van otthon. 

Cookta Cookta - 2018.01.05.
Könnyű és kiadós: sajtfelfújt ricottával és rukkolával

Melengető és otthonosságot teremtő finomság a sajtos szuflé – vagy soufflé –, ami rengeteg módon fűszerezhető és gazdagítható. A lényege a könnyedség, ami a beleforgatott tojáshabnak köszönhető, ez a sütés során megemeli, felfújja, levegőssé teszi a sajtos sültet. Készíthetjük egy nagy sütőtálban vagy több egyszemélyes kis szufléformában is, attól függően, hogy rusztikusabb vagy elegánsabb fogásnak szánjuk.

A felfújt alapja egy krémes besamel, amit tojássárga, felvert tojáshab és reszelt sajt egészít ki, és persze némi fűszer, ízlés szerint. Mi most némi ricottát és egy kis pikáns rukkolát is beleforgattunk a masszába, így izgalmasabb és tartalmasabb lett, egy jó adag salátával tálalva könnyű vacsorának is tökéletes egytálétellé avanzsálva.

Rukkolás-ricottás sajtfelfújt

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 6 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg ricotta
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • reszelt szerecsendió
  • 2 nagy marék rukkola
  • só, bors

Elkészítés: A vajat egy edényben megolvasztjuk, rászórjuk egyben a lisztet, addig kevergetjük, míg összeáll, majd több részletben hozzáöntjük a tejet, egy habverővel mindig simára keverve. Amikor az összes tejet felvette, a besamelt lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük egy kevés szerecsendióval, frissen őrölt borssal és sóval, összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat egyesével a besamelhez adjuk, a ricottával is átkeverjük, majd a reszelt sajtokkal is összeforgatjuk. A tojáshabot hozzáadjuk úgy, hogy először 2-3 kanálnyi habbal fellazítjuk a masszát, majd óvatosan forgatjuk össze, hogy minél könnyebb, levegős maradjon. Végül beleforgatjuk a rukkolát.

Kivajazott sütőtálba öntjük, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 40 perc alatt megsütjük.

Azonnal tálaljuk, salátát kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.