Írd be, mit keresel:

A mézeskalács második élete – sütinyalókában!

A karácsonyi készülődéskor sütött mézeskalácsok felett mostanra elrepült az idő: ma már nem olyan kívánatosak, meg is keményedtek, de kidobni azért nincs szívünk őket. Szuper maradékmentő megoldás, ha kekszgolyó vagy cake-pop készül belőle!

Cookta Cookta - 2018.01.08.
A mézeskalács második élete – sütinyalókában!

Akár túl sokat sütöttünk a fűszeres karácsonyi mézeskalácsból, akár a többi finomság miatt nem került rá sor, vagy csak a mézeskalács házikó árválkodik már, szinte minden családban megmarad belőle egy jókora adag, és mára már nem olyan csábítóak. Egy kis alakváltással viszont új életet és értelmet adhatunk nekik, hiszen a mézeskalács nem más, mint egy finom, fűszeres, kemény keksz, amit ledarálva felhasználhatunk akár pohárkrémekbe rétegezve, kekszes alapú sajttortába például, de mutatós sütinyalókához is tökéletes alapanyag.

A cake-pop tulajdonképpen nem más, mint csokiba – vagy mázba – mártott kekszgolyó pálcára szúrva, mutatósan és látványosan dekorálva, sok módon variálható, ajándékba, partira, gyerekzsúrra, farsangra is tökéletes. Kristálycukorral töltött pohárba szúrva a legegyszerűbb kínálni a falatnyi finomságot!

Mézeskalácsmentő kekszgolyó

Hozzávalók:

  • 30 dkg mézeskalács
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg étcsoki
  • 1-2 evőkanál méz – ízlés szerint
  • 1 narancs

Valamint:

  • 20 dkg olvasztott csoki a megmártáshoz
  • kókuszreszelék, csokidara, darált dió vagy mogyoró a beforgatáshoz

Elkészítés: A mézeskalácsot egy nagyobb vágódeszkára tesszük, konyharuhával letakarjuk, húsklopfolóval nagyjából összetörjük, majd késes robotgépben morzsásra őröljük. Tálba tesszük, hozzáreszeljük a narancs héját, majd hozzáfacsarjuk a levét.

A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött vagy 2 x 1 perc alatt mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, elkeverjük, a morzsához öntjük, alaposan összekeverjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

A kissé megdermedt masszából teáskanálnyi adagokat veszünk, és a tenyerünk között golyóvá formázzuk, pélcikát szúrunk bele, végül olvasztott csokiba mártjuk, és ízlés szerint kókuszreszelékbe, tortadarába vagy darált csonthéjasba forgatjuk – de meghinthetjük színes dekorcukrokkal is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.