Írd be, mit keresel:

Karfiol fűszeres bundában – így jobb, mint rántva!

A rántott karfiol sokaknak kedvence, másoknak rémálma. A bundás zöldség elvileg nagyon finom, de gyakran az előfőzött karfiol egészen mállós, vizes és íztelen, a bunda pedig nem akar megmaradni rajta. Ha ezzel a recepttel készítjük, épp roppanósra sül, nem kell panírozni, csak egy sűrű tésztában megmártani, ami ráadásul izgalmasan fűszeres is.

Cookta - 2024.01.10.
Karfiol fűszeres bundában – így jobb, mint rántva!

A rántott karfiol tartárral tipikus vega menzakaja, de sokkal több is kihozható ebből a bundás zöldségből. A klasszikus panírozás helyett egy villámgyorsan kikeverhető sűrű és fűszeres palacsintatésztába mártva, előfőzés nélkül isteni finomságot készíthetünk, maceramentesen és gyorsan.

Remek előétel vagy falatka, ha fűszeres joghurtot kínálunk mellé, de salátával vagy rizskörettel kiegészítve gyors húsmentes főételnek is ideális. Nagy előnye még ennek a receptnek, hogy pikk-pakk megvan, bátran variálható mindenféle fűszerrel, ahogy a zöldség is lehet a karfiol helyett-mellett akár brokkoli, cukkini, sárgarépa, padlizsán vagy akár sütőtök is.

Karfiol fűszeres bundában, joghurtos mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 tojás
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

A joghurtos mártogatóshoz:

  • 30 dkg görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csapott kávéskanál őrölt koriandermag
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk és kisebb rózsákra szedjük, a torzsa részének külső, fás részeit levágjuk, a belső, zsenge részt feldaraboljuk. Keverőtálba teszük, és meghintjük 1 evőkanál liszttel, összeforgatjuk, hogy a tészta majd könnyebben tapadjon rá.

A maradék lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a római köményt, a gyömbért és a fokhagymaport, bőségesen sózzuk és borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a villával elhabart tojásokat, sűrű tésztává keverjük, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta sűrűséget kapjunk.

Egy mélyebb serpenyőben bő olajat felforrósítunk, a lisztes karfiolokat adagonként a tésztában megmártjuk, majd óvatosan a forró olajba tesszük, és szűrőkanállal időnként kicsit átforgatva 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük, majd alaposan lecsöpögtetve szűrőkanállal kiemeljük, és konyhai papírtörlőre szedjük.

A mártogatóshoz a joghurtot tálkába tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, sózzuk, borsozzuk, 2 evőkanál olívaolajjal és 1 csapott evőkanálnyi őrölt koriandermaggal kikeverjük.

A bundás karfiolt melegen kínáljuk a joghurtos szósszal – de langyosan, hidegen is finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.