Írd be, mit keresel:

Hagymát enni jó – és így érdemes: töltve és sütve

Bár a hagyma a magyaros fogások elengedhetetlen alapja, szinte minden leves, ragu hagymaaprítással és dinszteléssel indul, a pörköltfélék lényegét is ez adja, főszereplőként mégis ritkán tekintünk rá – leszámítva talán a méltán népszerű hagymalevest és a rántott hagymakarikát. Pedig megtöltve is isteni finom, egyszerű, ráadásul szuper maradékmentő is...

Cookta - 2024.01.12.
Hagymát enni jó – és így érdemes: töltve és sütve

A hagyma az egyik legolcsóbb és legegészségesebb zöldségünk, igazából sokat kellene belőle ennünk, mert rendkívül egészséges: remek tisztító, salaktalanító, serkenti az anyagcserét, a puffadást is megakadályozza, emellett egyensúlyba hozza a vércukorszintet, ezzel a farkasétvágyat is csökkenti, kiváló vízhajtó, jótékonyan hat a koleszterinszintünkre, tele van C- és B-vitaminnal, és segíti a májat a méregtelenítésben, és a bőrünkre is jótékony hatással van. Ennyi jóság ismeretében falnunk kellene a hagymát, csak hát… ugye a szaga, nem túl kellemes, így valóban nem lehet bármikor és bármilyen formában falni.

A jó hír, hogy sütve viszont egészen megszelídül karakteres, csípős, átható illata és íze is, különösen a visszafogottabb aromájú lila fajtának. A lila hagyma ráadásul jóval édesebb, mint a vöröshagyma, és sülés közben a benne lévő cukor kissé karamellizálódik, így érdemes ebben a formában kipróbálni, például fűszeres töltelékkel. Nagyon kiadós és finom, a hűtőben kallódó maradékok felhasználására is ideális. Most bacon, gomba és sajt, kevés kenyér és tojás keverékéből készült a töltelék – isteni, de szigorúan vacsorára ajánljuk!

Töltött lila hagyma

Hozzávalók:

  • 8 közepes fej lila hagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 4-5 közepes fej gomba
  • 1 szelet kenyér
  • 2 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanák provence-i fűszerkeverék
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, a gyökérrészét levágjuk, majd a tetejét is levágjuk, de olyan magasságban, ahol már kissé kiszélesedik. Enyhén sós, forró vízbe tesszük, és kb. 4-5 percet főzzük, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd a belsejüket egy kiskanállal kiszedjük úgy, hogy 2-3 külső hagymaréteg maradjon. Az előfőzéssel ez könnyebb, mint ha nyersen próbálkoznánk.

A hagymabelsőket finomra vágjuk, a szárzellert és a gombát apróra vágjuk. Serpenyőben a hagymát 2 evőkanál olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a bacont, a zellert és a gombát, és kevergetve 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a provence-i fűszerkeveréket, 1 percig tovább pirítjuk, majd keverőtálba öntjük. Hozzámorzsoljuk a kenyeret, a 2 tojást villával elhabarva hozzáöntjük, a sajt felét is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.

A hagymákat megtöltjük a keverékkel, tepsibe tesszük, aláöntjük a fehérbort, és fóliával lefedve 180 fokos sütőbe toljuk, 30 percet sütjük, majd a fóliát levesszük, a maradék sajttal megszórjuk a hagymákat, a hagymák levágott kalapjait is a tepsibe tesszük, és 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

A megsült hagymák tetejére rakjuk a kalapkákat, és ízlés szerint salátával, párolt rizzsel vagy krumplipürével tálalhatjuk a töltött hagymákat.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.